+

Дизајн камп на Миксер Фестивалу: Отворен позив младим ауторима за тродневну радионицу под називом “Нова вредност”

22/04/21

У оквиру Миксер фестивала 2021 који ће ове године, под слоганом Загрљај, бити одржан од 26. до 28. маја у природном амбијенту комплекса Зорнића куће, Миксер и Савез извиђача Србије, уз подршку Шумарског факултета, организују Дизајн камп и позивају младе ауторе да се пријаве на тродневну радионицу Ghost Project: Нова вредност за израду одрживих решења за живот у природи, користећи одбачене секундарне сировине.

Миксер фестивал подстиче младе дизајнере да својим иновативним решењима реагују на појачану потребу за боравком у природи и своја искуства преточе у пројекте који ће смањити отпад у нашој околини дајући му нову употребну вредност и допринети подизању свести о утицају конзумеризма и отпада на животну средину, те указати на важности циркуларног дизајна за њено очување, након године великог успоравања узрокованог глобалном пандемијом.

Предмет радионице је осмишљавање и реализација функционалних прототипова предмета који имају употребну вредност за живот у природи, уз коришћење одбачених сировина – расходованих дрвених палета као основног и отпада сакупљеног у околини Зорнића куће као допунског материјала, а циљ је савладати ограничења наметнута употребом расположивих коришћених материјала и искористити све њихове атрибуте за израду предмета који се могу употребљавати у спољашњој средини.

Одабрани полазници ће током трајања радионице бити смештени у самом кампу где ће им домаћини и ментори бити чланови Савеза извиђача Србије који ће им пренети вештине потребне за камповање у природи, а поред Марка Ивошевића и Јелене Кошарић из Савеза извиђача Србије, предавачи и ментори биће и Волкер Албус, дизајн критичар и кустос из Немачке, Проф. Јелена Матић са Шумарског факултета Универзитета у Београду, Кристина Цвејанов, експерткиња за отпад, доц. Мадлена Дашић са Универзитета Метрополитен…
Пријава се доставља путем електронског формулара доступног на адреси http://formulari.mikser.rs/ghostproject/ и садржи основне податаке о аутору / групи аутора и радни задатак (ПДФ документ са максимално 3 странице А4 формата) са приказом правца размишљања, од истраживања теме до прелиминарног концепта и наратива, изражених кроз скице, цртеже, фотографије, колаже и/или текст.

Формулар за пријаве је отворен до 5. маја 2021. у поноћ. Финална листа учесника биће објављена 8. маја на страници www.mikser.rs и друштвеним мрежама организације Миксер. Након проглашења резултата, организатори ће одржати прелиминарни онлајн састанак са одабраним учесницима радионице и менторима пројекта у циљу што бољих припрема за дизајн камп. Учешће је отворено за све ствараоце, без обзира на статус и формално образовање. Кандидати могу бити појединци или група аутора од 2-3 члана.

Све додатне информације можете наћи на линку формулара за пријаве: http://formulari.mikser.rs/ghostproject/

Радионица Нова вредност је део пројекта Ghost Project који представља међународну платформу за талентоване појединце у области индустријског дизајна. Пројекат је инициран 2006. године, као мала локална изложба, да би наредних година прерастао у једну од највећих регионалних смотри талената из области дизајна, а затим и у место размене знања, вештина и идеја међу младим дизајнерима и ствараоцима других креативних дисциплина.