Eduroam

Шта је eduroam?

eduroam® - educational roaming је бесплатан сервис за приступ интернету. Својим корисницима омогућава безбедан, брз и једноставан приступ интернету широм света, без потребе за отварањем додатних налога, уз коришћење већ постојећег корисничког имена и лозинке креираних на институцији у којој раде или студирају.

Шта је eduroam? - детаљније можете погледати на изворној страници Академске мреже Србије (АМРЕС-а): http://www.eduroam.amres.ac.rs/rs/eduroam.html и на изворној страни eduroam сервиса http://www.eduroam.org/

Eduroam сервис могу користити запослени у академским, образовним и научно-истраживачким институцијама у Европи и свету. Сервис се уводи под надзором Академске мреже Србије (АМРЕС), тако да корисници могу бити студенти, професори, предавачи, сарадници у настави, истраживачи и сви други запослени у чланицама АМРЕС-а.

Тако, нпр. професор или студент Шумарског факултета, може приступити eduroam Интернету у посети било којој институцији у Србији, Европи или свету, али и на свом факултету, коришћењем свог истог корисничког имена и лозинке. Корисник има исти утисак, без обзира где приступа eduroam Интернету.

Захваљујући најсавременијим стандардима за енкрипцију (WPA2/AES i WPA2/TKIP), корисницима је загарантован висок ниво заштите приватности њихових података.

Приступ Интернету путем eduroam-а је јако једноставан. Потребно је само једном извршити подешавање на корисничком уређају. Упутства за коришћење и приступ eduroam сервису можете наћи на страници: www.eduroam.amres.ac.rs/rs/korisnici.html, a молимо вас да прочитате и Правилник АМРЕС eduroam сервиса на адреси: http://www.eduroam.amres.ac.rs/documents/Pravilnik AMRES eduroam servisa.pdf

Eduroam је осим у Србији доступан у бројним научно-истраживачким и образовним институцијама у преко 35 земаља Европе и света. Мапу са приступним тачкама можете погледати на следећој адреси: www.eduroam.amres.ac.rs/rs/mesta-pristupa.html.

 

Напомена: Eduroam сервис је тренутно у фази имплементације и тестирања на Шумарском факултету.