+

Odsek za Tehnologije drveta Šumarskog fakulteta se uspešno predstavio na Beogradskom sajmu nameštaja 2022

21/11/22

Na 58. Međunarodnom sajmu nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije u Beogradu prezentovani su najbolji radovi studenata master studija Odseka za tehnologije drveta – modula Oblikovanje proizvoda od drveta. Na štandu Šumarskog fakulteta koji se nalazio u okvir „Dizajn zone“ posvećene mladim talentima, bili su izloženi klupa „Splet“ dipl. inž. Petar Blagojevića i modularni sistem za dekorativne frontove i zidne obloge „S123“, dipl. diz. Aleksandre Armuš.

Klupa „Splet“ je razvijana u saradnji sa kompanijom Traksler i deo je enterijera Šumarskog fakulteta od 2021. godine. Koncept projekta zasniva se na istraživanjima konstrukcija od drveta koje omogućavaju premošćavanje većih rastojanja u formiranju komada nameštaja, kao i tehnološkim inovacijama koje su neophodne za njihovu realizaciju. Dobijeno rešenje na veoma lucidan način odgovora na postavljene konstruktivne i proizvodne izazove i odlično svedoči o aktuelnosti upotrebe drveta kao tradicionalnog materijala u savremenoj praksi projektovanja i dizajna.

Modularni sistem „S123“ je nastao kao rezultat saradnje sa kompanijom Xylon i izložen je u zgradi Šumarskog fakulteta od 2022. godine. Namenjen je izradi dekorisanih frontova korpusnog nameštaja, odnosno modula zidnih obloga u enterijeru. Predstavljen je kroz učilo sastavljeno od šesnaest varijacija likovnog rešenja dobijenih kombinatorikom tri ornamenta i četiri dekora (natur i tri boje). Zadovoljavajući brzu i efikasnu proizvodnju, sistem „S123“ pokazuje visoki likovni potencijal, a zbog širokog spektra mogućnosti i veliku prilagodljivost različitim tipovima enterijera.