+

Svetski dan vlažnih područja (World Wetlands Day)

02/02/23

Sekretarijat Ramsarske konvencije (Konvencija o očuvanju i održivom korišćenju vlažnih područja od međunarodnog značaja, naročito kao staništa za ptice močvarnice) ustanovio je 02. februar za Svetski dan vlažnih područja (World Wetlands Day).

Od ukupne teritorije Republike Srbije 0,06% je izdvojeno kao međunarodno značajna staništa za ptice močvarnice – Ramsarska područja.

Na listi Ramsarskih područja su: Obedska bara, Ludaško jezero, Stari Begej – Carska bara, Slano kopovo, Gornje Podunavlje, Zasavica, Labudovo okno, Koviljsko –petrovaradinski rit, Peštersko polje, Vlasina i Đerdap – Mala Vrbica.

Vlažni ekosistemi se ubrajaju i u svetski najugroženija staništa, odnosno smatra se da je 90% svetskih vlažnih područja do danas degradirano ili izgubljeno.

Očuvanje ovih ekosistema je od vitalnog značaja, pre svega, jer predstavljaju staništa za 40% svih biljnih i životinjskih vrsta na planeti Zemlji, doprinose kvaletu voda, smanjuju uticaj erozionih procesa obala, i akumuliraju najveće rezerve organskog ugljenika.

Moto Sekretarijata Ramsarske konvencije za 2023. godinu je „Vreme je za restauraciju vlažnih područja”