+

МЛАДИ БАЛКАНСКИ ДИЗАЈНЕРИ на Међународном сајму намештаја у Милану 2022

03/06/22

Радови победника овогодишњег издања регионалног конкурса Young Balkan Designers најбоље су одговорили на овогодишињу тему Life Hacks” којом су млади ствараоци охрабрени да размишљају ван ограничења масовне, индустријске производње и отворе пут ка самоодрживим, једноставним, приступачним и персонализованим решењима, рефлектујући домишљатост, иновативност, примењивост  решења и њихов допринос здравом и одрживом начину живота.

Међународни жири Миксеровог конкурса чинили су релевантни експерти из области савременог дизајна и уметности: Маркус Ферс, оснивач и главни уредник једног од најутицајнијих светских дизајнерских портала Dezeen.com из Велике Британије; алумнисти платформе Young Balkan Designers, сада остварени млади аутори: Ана Краш, вишеструко талентована уметница и дизајнерка из Србије која ради и живи у САД; Васо Асфи и Лукас Ангелоу, дизајнерски тандем Studio Lav из Грчке који успешно гради каријеру у Великој Британији; Јована Зханг, суоснивачица награђиваног дизајнерског колектива Pinwu из Кине који спаја традиционалне занате са савременим експерименталним дизајном; Денис Лео Хегић, дизајнер и кустос Берлинске неформалне уметничке сцене, оснивач креативног студија Супермаркет Лаб и уметничке манифестације Unblock Art Fair у Немачкој, као и виртуелног музеја Museum of Now, а уз менторску подршку стручног тима иницијатве YBD који чине су-оснивачице YBD платформе, Маја Лалић, суоснивачица Миксер Организације и Јелена Матић, професорка Шумарског факултета у Београду, и реномирани индустријски дизајнер Никола Радељковић из колектива Numen / For Use (Хрватска). Победнички пројекти су:

+1 – Милан Кајганић, Србија
АВИД – Ена Бегичевић Челиковић, Босна и Херцеговина
BIOCARPET – Арпад Пулаи, Србија
ЕЛЕНА. – Ева Гарибалди, Словенија
FORM FOLLOWS CULTURE – Нада Елкхарасхи, Турска
MEENGHE – Ђурђа Гарчевић, Србија
ПОЛИЧНИК – Тадеј Урх, Словенија
SUBVERSION – Тијана Костић, Србија
THE LAST JAR OF HONEY – Катарина Трпчић, Хрватска
ВАЛ – Андраж Руди Врховшек, Словенија
ВОЗИЧЕК – Матко Плованић, Хрватска 
UNLUCKIES – Маја Репоточник, Словениа
ЗАОКРЕТ – Марија Којић, Србија

Радови су представљени 19. Маја 2022. домаћој публици изложбом у Музеју примењене уметности, а након светске премијере у Милану, биће приказани и регионалној публици у Београду на јесен 2022. током Миксер фестивала, једног од најзначајнијих регионалних фестивала креативности и друштвених иновација.


Млади балкански дизајнери / Young Balkan Designers (YBD) је регионална платформа за таленте основана 2011. са циљем мапирања, промоције и развоја креативног потенцијала Балкана у области индустријског дизајна. Иницијатива је усмерена ка повезивању актера регионалне дизајнерске сцене и њеног представљање међународној публици, као и оснаживању младих дизајнерских талената кроз програме додатне едукације, праксе и мултикултуралне размене и сарадње на Балкану. Изложба на Salone Satellite 2022 реализује се у организацији Миксера, а уз подршку чланова неформалне групе Balkan Design Network коју чине Nunc, Zanat, Gir, Prostoria, Boreal, Numen ForUse, Зорнића Кућа, Шумарски факултет и Музеј примењене уметности.