+

Na Šumarskom fakultetu održan transnacionalni sastanak u okviru Erazmus + projekta HOPE Sustainable Modular Houses for People in Need

18/01/23

U okviru Erazmus + projekta HOPE, čija je tema izgradnja modularnih objekata od drveta za ljude pogođene nepogodama, a pod rukovodstvom Prof. Jelene Matić, na Šumarskom fakultetu je održan dvodnevni transnacionalni sastanak kome je prisustvovalo 22 učesnika iz Grčke, Irske, Rumunije, Španije i Srbije, predstavnika svih devet parnerskih institucija: Ajuntament De Mollet Del Vallès (Španija), Anaptixiako Kentro Thessalias (Grčka), Atlantic Technological University (Irska), Case Lemn Bernard SRL (Rumunija), Chliapas SA (Grčka), Institute of Wood, Furniture & Wooden Packaging (Grčka), Irish Wood & Furniture Network (Irska), Mikser Association (Srbija) i Univerzitet u Beogradu (Srbija). Pored Prof. Matić, organizaciji sastanka doprineli su dr Katarina Lazić, administrator projekta, kao i članovi projektnog tima Prof. dr Goran Milić i dr Milena Kordić. Prof. dr Snežana Belanović-Simić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju, otvorila je skup 29. novembra 2022. u 10 časova u sali 71a i učesnicima poželela dobrodošlicu i uspešan rad.

Na sastanku se diskutovano o dosadašnjim rezultatima ostvarenim u okviru intelektualnih ishoda projekta, sa naglaskom na predviđenoj dinamici budućih aktivnosti, a obuhvatio je i posetu laboratorijama Odseka za tehnologije drveta i Arboretumu Šumarskog fakulteta uz stručno vođenje. Poseban doprinos skupu dala su održana predavanja dipl. inž. arh. Jovana Kujundžića i dipl. inž. arh. Tatjane Stratimirović, predstavnika kompanija LKV i Integra Active House, koje se u Srbiji bave izgradnjom modularnih objekata od drveta. Drugi dan sastanka obuhvatio je zaključna razmatranja i rezime prodiskutovanih pitanja, dok je asocijacija Mikser organizovala posetu kulturno-istorijskim spomenicima grada Beograda. Učesnici su izrazili veliko zadovoljstvo i odali priznanje timu Univerziteta u Beogradu-Šumarskog fakulteta na uspešnoj organizaciji drugog u nizu sastanaka ovog projekta, koji će se nastavku saradnje održavati u preostalim zemljama učesnicama.