+

Обележен Светски дан пчела на Шумарском факултету

28/05/24

У уторак, 21. маја 2024. године, на Шумарском факултету успешно је одржано свечано обележавање Светског дана пчела. Овај догађај је привукао бројне посетиоце који су имали прилику да присуствују јавном предавању биолога Неле Јовић из газдинства „Пријатељи масон пчела“ на тему “Пчеле: мала бића од велике важности за наш опстанак”.

Након предавања, свечано је отворен први хотел за пчеле у Арборетуму Шумарског факултета, пројекат мастер студенткиња Ање Ракоњац и Софије Плавшић, уз финансијску подршку Амбасаде Републике Словеније у Београду, EUNIC Србија и Шумарског факултета Универзитета у Београду.

Догађај је део пројекта „Београдске урбане оазе: одржива трансформација запостављених простора“, организованог у сарадњи EUNIC Србија са Шумарским и Архитектонским факултетом Универзитета у Београду и Београдском интернационалном недељом архитектуре (БИНА).

Студенти Одсека за технологије дрвета и Одсека за пејзажну архитектуру и хортикултуру имали су прилику да кроз овај пројекат, уз подршку професора Милене Путник, Драгане Ћоровић, Драгане Скочајић и Јелене Матић, да пројектују и преуређују две од три одабране локације у граду.

Пројекат су подржали чланови EUNIC мреже, укључујући Гете-Институт, Пољски Институт, Амбасаду Шведске, Аустријски Културни Форум, Италијански Институт за културу, Амбасаду Португала, Француски Институт, Чешки центар, Цоллегиум Хунгарицум и Амбасаду Словеније.