+

Одржан ФОРУМ ЗАСАДИ ДРВО-ВЕЛИКО ПИТАЊЕ

17/03/22

Одржан је ФОРУМ ЗАСАДИ ДРВО-ВЕЛИКО ПИТАЊЕ у амфитеатру Универзитета у Београду – Шумарског факултета, којим је завршен трећи циклус пројекта “Засади дрво”  у организацији Адриа Медиа Гроуп и телевизије Курир.

У раду Форума су учествовали сви институционални партнери – Универзитет у Београду-Шумарски факултет;  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде- Управа за шуме, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, ЈП „Војводинашуме“, ЈП Србијашуме“, Покрет горана Београда, Шумарска школа из Краљева, Завод за заштиту природе, Привредна комора Србије, Ботаничка башта – Јевремовац.

О значају оваквог стручног скупа говорили су приликом отварања Форума: декан Шумарског факултета – проф. др Бранко Стајић, директор Управе за шуме Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Саша Стаматовић, помоћник министра Министарства просвете, науке и технолошког развоја – др Милан Пашић, директор ЈП “Војводинашуме” – дипл. ек. Роланд Кóкаи и извршни директор ЈП “Србијашуме” – дипл. инж. Јеша Ерчић.


Декан Шумарског факултета, проф. др Бранко Стајић је у име свих студента Шумарског факултета, њихових наставника и сарадника, и своје лично име, поздравио све учеснике, госте и присутне и пожелео им добродошлицу на, како је рекао, наш и  њихов Шумарски факултет!. Назначио је да су представници Адриа Медиа Гроуп и телевизије Курир конципирали скуп као форум са веома проницљивим и илустративнима насловом, указујући тиме директно на ширу проблематику и индиректно на сву комплексност питања пошумљавања која се спроводе или су планирана да се спроводе у нашој земљи. Истакао је да су из претходног разлога данас на форум позвани углавном сви они који својим знањем, стручношћу  и искуством могу много тога рећи о теми која је на дневном реду, потенцирајући при томе речи ЗНАЊЕ и СТРУЧНОСТ, које би требале имати приоритетно месту у оквиру наше и сваке друге струке у земљи.

Сви уводничари су истакли значај данашњег скупа, научну и стручну релевантност његових учесника и њихов могући велики допринос конкретизацији појединих активности које су везане за пошумљавање, али и за низ других питања у сектору шумарства. Такође су истакли  неопходност даљег унапређења међусобне сарадње и јачег институционалног повезивања. Исказана је искрена захвала представницима медијске куће Адриа Медиа Гроуп, који су били организатори скупа и који, сада већ својим вишегодишњим активностима, много доприносе популаризацији значаја Шумарског факултета, шума, шумарства, али и целог шумарског сектора

Форум је обухватио шест панела са следећим темама:

  1. Колика је пошумљеност Србије?.
  2. Колика треба да буде пошумљеност и зашто?.
  3. Креирање капацитета за испуњење потенцијала – акциони план за период од три до пет година.
  4. Креирање капацитета за испуњење потенцијала – интердисциплинарна сарадња с привредом.
  5. Креирање капацитета за испуњење потенцијала – политика образовања у шумарству.
  6. Креирање капацитета за испуњење потенцијала – интердисциплинарна сарадња с просветом.

На постављена питања учесници су, на бази својих вишегодишњих и вишедеценијских искустава и знања, изнели бројне чињенице, неке од значајнијих резултата и указали на могуће будуће правце развоја дела сектора који се односи на пошумљавање. На самом почетку је констатовано да је садашња шумовитост значајно већа него што то је то податак којим се тренутно оперише у јавности (29,1%), а да ће тачни подаци бити доступни када се заврши Национална инвентура шума, која је у току. Такође је назначено да је могуће додатно повећати обим пошумљавања у Србији, али по тачно планираној динамици и локалитетима, јер је пошумљеност Србије прилично неравномерна по регионима и уз уважавање постојећих друштвених, економских и социјалних специфичности данашњег друштва.

Истакнута је потреба наставка досадашње одличне сарадње између институција и партнера у овом пројекту и значај оваквих скупова за промоцију пошумљавања, шума, Шумарског факултета и целог шумарског сектора. Посебно је апострофирана неопходност даљег унапређења сарадње шумарске привреде и науке, кроз будуће пројекте и друге врсте финансијске подршке Шумарском факултету, али и кроз квалитетно и додатно образовање и усавршавање младих стручњака шумарства и примере добре праксе запошљавања најбољих студената – студената генерације.

Указано је и на чињеницу да постоји велика воља и значајна финансијска улагања у пошумљавања различитих појединаца, група и удружења, али да би било још сврсисходније да се такве акције пошумљавања, бар оне значајније, одвијају у сарадњи или под патронатом шумарске науке и струке, јер су за овакве активности потребна озбиљна научна и практична знања.


Више информација можете видети путем линка: https://www.youtube.com/watch?v=RMYnkoMDeBE
https://www.kurir.rs/zasadi-drvo/3881401/uzivo-forum-zasadi-drvo-veliko-pitanje

Фото Јован Митровић