+

Отварање Београдских урбаних оаза

20/06/24

У суботу 22. јуна у Арборетуму Шумарског факултета организује се централни догађај представљања EUNIC пројекта Београдских урбаних оаза. Догађај почиње од 17 часова, заједничким осликавањем мурала са уметницима Данилом Мимовићем, Давидом Радоњићем и Павлом Ћурчићем. Мурал који је „обукао“ зграду у арборетуму представама сплета живих бића осмишљен је и изведен у сарадњи са студентима Шумарског факултета, уз подршку у виду боја од компаније ЈУБ.

У 19 часова почиње амбијентални перформанс – вођена шетња у извођењу ДАХ театра „Тајни живот арборетума“, у оквиру кога ће посетиоцима бити приказана и наша нова Урбана оаза 3 – летњи амфитеатар. Перформанс ће говорити о важности природног амбијента, осећају слободе и повезаности са заједницом. Перформери су Ивана Миленовић Поповић, Милица Петровић, Зоран Васиљевић, Љубица Дамчевић, Миона Петровић, Снежана Арнаутовић Стјепановић, према концепту и режији Јадранке Анђелић и Дијане Милошевић.

Летњи амфитеатар у Арборетуму Шумарског факултета, Урбана оаза 3, представља ново место окупљања које ће привући посетиоце у ову оазу природе. Направљен према пројекту мастер студенткиња Шумарског факултета, уз коришћење природних материјала донетих из Наставно-научне базе Гоч, амфитеатар заједно са приступним стазама чини једну сложену едукативну целину која ће будућим посетиоцима приближавати околни живи свет веверица, птица и пчела, повезујући хранилице и кућице, хотел за пчеле, као и мало огледно цветно поље.

Пре овог догађаја, истог дана, у Крфској улици 7 на Звездари од 10 до 12 часова одржаће се заједнички пикник у Центру за интеграцију младих, где ће посетиоци, комшије и деца/млади из Центра уз грицкалице дискутовати о изложеним решењима студената Архитектонског факултета за Урбану оазу 1.

Затим, у улици Спасића и Машере 96 на Јулином брду, испред Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, у Урбаној оази 2, у периоду од 12 до 14 часова, одржаће се сусрет и разговор са посетиоцима и комшијама, уз изложене пројекте, књиге и простор за цртање, током којег ће јавности бити представљен досадашњи рад студената Шумарског факултета, чиме ће они добити прилику да допуне своје идеје за дизајн простора.

Програми се одржавају у оквиру Београдске интернационалне недеље архитектуре и отворени су за све посетиоце.

Београдске Урбане Оазе је пројекат EUNIC Србија, Београдске интернационалне недеље архитектуре (БИНА), Универзитета у Београду – Архитектонског и Шумарског факултета, Центра за интеграцију младих (ЦИМ) и Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју. EUNIC – Национални институти за културу Европске уније – мрежа је националних културних института и организација Европе, са 39 чланова из свих чланица ЕУ и придружених земаља. У пројекту Београдске урбане оазе учествују Goethe-Institut, Пољски Институт, Амбасада Шведске, Аустријски Културни Форум, Италијански Институт за културу, Амбасада Португалије, Француски Институт, Чешки центар, Collegium Hungaricum и Амбасада Словеније.

Више о програму и учесницима:

Dan Beogradskih urbanih oaza na 19. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Urbane Oaze