+

Светски дан влажних подручја (World Wetlands Day)

02/02/24

Светски дан влажних подручја, који се обележава сваке године 2. фебруара, има за циљ да подигне глобалну свест о виталној улози влажних подручја за људе и планету.
Секретаријат Рамсарске конвенције (Конвенција о очувању и одрживом коришћењу влажних подручја од међународног значаја, нарочито као станишта за птице мочварнице) установио је 02. фебруар за Светски дан влажних подручја.

Светски дан влажних подручја 2024. ће се обележавати на тему „Влажна подручја и добробит људи“. Циљ је да се влажна подручја препознају као кључна за људе и природу, наглашавајући суштинску вредност мочварних екосистема и њихових користи и услуга, укључујући допринос одрживом развоју и људском благостању.

Влажна станишта покривају само око 6 процената површине Земље (у свету је издвојено 2400 Рамсарских подручја а у Републици Србији 11), а у њима живи или се размножава 40 процената свих биљних и животињских врста. Влажна станишта су од непроцењивог значаја за друге екосистеме, имају значајну улогу у ублажавању утицаја промене климе, пружају основне услуге екосистема као што је регулација воде, укључујући контролу поплава и пречишћавање воде.
Један од осам људи на Земљи зарађује за живот од влажних подручја јер из њих обезбеђују залихе хране, воде, служе за транспорт и туристичке активности.

Више прочитајте на следећим web адресама:

https://www.un.org/en/observances/world-wetlands-day

https://www.ramsar.org/our-work/activities/world-wetlands-day

https://pzzp.rs/zastita-prirode/podrucja-od-medunarodnog-znacaja/podrucja-sa-medunarodnom-zastitom.html