+

Fakultet za šumarstvo i tehnologiju drveta, Mendelovog Univerziteta iz Brna pomaže Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

30/01/20

Dugoročne prijateljske veze Fakulteta za šumarstvo i tehnologiju drveta, Mendelovog Univerziteta iz Brna i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu rezultirale su zajedničkim projektom „Jačanje nastavnih, istraživačkih i kapaciteta za umrežavanje na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u oblasti klimatskih promena“ Reg. Br. 22-ČRA19-03_05, koji je podržan od strane Češke razvojne agencije. Projekat je realizovan tokom 2019. godine pod rukovodstvom prodekana Petr Kupeca. U okviru projekta održano je više zajedničkih sastanaka, seminara, konsultacija, tematskih ekskurzija ali i istraživanja u kojima su učešće uzeli zaposleni oba fakulteta, kako u Brnu, tako i Beogradu.

„Glavni cilj projekta bio je kreiranje master studijskog programa na engleskom jezika koji će biti akreditovan i implementiran na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu“, rekao je prodekan Kupec, „dodajući da je ovaj cilj dodatno podržan nabavkom opreme za istraživanje i podučavanje kao što su mikroskopi i uređaj za merenje stresa biljaka, koja će nakon implementacije projekta ostati Šumarskom fakultetu u Beogradu. „Takođe, stvaranje timova istraživača iz obe institucije smatram veoma važnim ,“ rekao je Kupec, „čak su i pripreme prvih zajedničkih publikacija u toku“.

Zahvaljujući odgovarajućem publicitetu koji je dat ovom projekta, vidljiv je značajan doprinos Čeških nastavnika iz oblasti šumarstva u Srbiji, kako na profesionalnom, tako i na društvenom planu. Predstavljanje rezultata projekta i primopredaju opreme u Beogradu uveličao je svojim prisustvom ambasador Republike Češke u Srbiji, njegova ekselencija Tomaša Kuhta.