+

MLADI BALKANSKI DIZAJNERI na Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu 2022

03/06/22

Radovi pobednika ovogodišnjeg izdanja regionalnog konkursa Young Balkan Designers najbolje su odgovorili na ovogodišinju temu Life Hacks” kojom su mladi stvaraoci ohrabreni da razmišljaju van ograničenja masovne, industrijske proizvodnje i otvore put ka samoodrživim, jednostavnim, pristupačnim i personalizovanim rešenjima, reflektujući domišljatost, inovativnost, primenjivost  rešenja i njihov doprinos zdravom i održivom načinu života.

Međunarodni žiri Mikserovog konkursa činili su relevantni eksperti iz oblasti savremenog dizajna i umetnosti: Markus Fers, osnivač i glavni urednik jednog od najuticajnijih svetskih dizajnerskih portala Dezeen.com iz Velike Britanije; alumnisti platforme Young Balkan Designers, sada ostvareni mladi autori: Ana Kraš, višestruko talentovana umetnica i dizajnerka iz Srbije koja radi i živi u SAD; Vaso Asfi i Lukas Angelou, dizajnerski tandem Studio Lav iz Grčke koji uspešno gradi karijeru u Velikoj Britaniji; Jovana Zhang, suosnivačica nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Pinwu iz Kine koji spaja tradicionalne zanate sa savremenim eksperimentalnim dizajnom; Denis Leo Hegić, dizajner i kustos Berlinske neformalne umetničke scene, osnivač kreativnog studija Supermarket Lab i umetničke manifestacije Unblock Art Fair u Nemačkoj, kao i virtuelnog muzeja Museum of Now, a uz mentorsku podršku stručnog tima inicijatve YBD koji čine su-osnivačice YBD platforme, Maja Lalić, suosnivačica Mikser Organizacije i Jelena Matić, profesorka Šumarskog fakulteta u Beogradu, i renomirani industrijski dizajner Nikola Radeljković iz kolektiva Numen / For Use (Hrvatska). Pobednički projekti su:

+1 – Milan Kajganić, Srbija
AVID – Ena Begičević Čeliković, Bosna i Hercegovina
BIOCARPET – Arpad Pulai, Srbija
ELENA. – Eva Garibaldi, Slovenija
FORM FOLLOWS CULTURE – Nada Elkharashi, Turska
MEENGHE – Đurđa Garčević, Srbija
POLIČNIK – Tadej Urh, Slovenija
SUBVERSION – Tijana Kostić, Srbija
THE LAST JAR OF HONEY – Katarina Trpčić, Hrvatska
VAL – Andraž Rudi Vrhovšek, Slovenija
VOZIČEK – Matko Plovanić, Hrvatska 
UNLUCKIES – Maja Repotočnik, Slovenia
ZAOKRET – Marija Kojić, Srbija

Radovi su predstavljeni 19. Maja 2022. domaćoj publici izložbom u Muzeju primenjene umetnosti, a nakon svetske premijere u Milanu, biće prikazani i regionalnoj publici u Beogradu na jesen 2022. tokom Mikser festivala, jednog od najznačajnijih regionalnih festivala kreativnosti i društvenih inovacija.


Mladi balkanski dizajneri / Young Balkan Designers (YBD) je regionalna platforma za talente osnovana 2011. sa ciljem mapiranja, promocije i razvoja kreativnog potencijala Balkana u oblasti industrijskog dizajna. Inicijativa je usmerena ka povezivanju aktera regionalne dizajnerske scene i njenog predstavljanje međunarodnoj publici, kao i osnaživanju mladih dizajnerskih talenata kroz programe dodatne edukacije, prakse i multikulturalne razmene i saradnje na Balkanu. Izložba na Salone Satellite 2022 realizuje se u organizaciji Miksera, a uz podršku članova neformalne grupe Balkan Design Network koju čine Nunc, Zanat, Gir, Prostoria, Boreal, Numen ForUse, Zornića Kuća, Šumarski fakultet i Muzej primenjene umetnosti.