+

5. јун – Светски дан заштите животне средине

05/06/24

Светски дан заштите животне средине је највећи међународни догађај фокусиран на животну средину, у координацији Програма УН за животну средину (UNEP). Бројне организације, учествују у подизању свести и предузимању акција о питањима животне средине, са циЉем заштите будућности планете.

Ове године тема „Наша земља, наша будућност („Our Land, Our Future. We are #GenerationRestoration„) наглашава важност обнове земљишта, борбе против дезертификације и повећања отпорности на сушу. Суочавамо се са климатским променама, губитком екосистема, дезертификацијом земљишног простора као последицама штетних људских активности. Према подацима UNEP 40% светског земљишта је деградирано, а до 2050. године више од три четвртине светске популације ће бити погођено сушом. Стога UNEP наглашава да је дужност свих нас да заштитимо животну средину и да рестаурирамо земљишни простор.

Студенти Шумарског факултета ће током јуна месеца на подручју Арборетума Шумарског факултета кроз различите радионице обележити Светски дана животне средине.