+

Центар за промоцију науке, организује art+science манифестацију Кроз изложбу „Могућности предела“ и бројне пратеће програме, од 5. октобра до 11. новембра

04/10/23

Центар за промоцију науке, осму годину заредом, организује art+сscience манифестацију. Кроз изложбу „Могућности предела“ и бројне пратеће програме, од 5. октобра до 11. новембра, у галерији Подроом Културног центра Београда, настављамо бројне активности које истражују динамични међупростор науке и уметности и комуницирају научне и технолошке теме и њихов утицај на друштво и животну средину.

Централно место на изложби има рад Пуна црта прекинута црта: Будућност лиминалних предела, ауторског тима који чине Милена Путник, Немања Лађић, Сузана Гавриловић и Милован Миленковић.

Овај рад изабран је једногласном одлуком жирија на Отвореном позиву Промене покрећу промене за продукцију у оквиру овогодишњег арт+сциенце програма Центра за промоцију науке. На Позив је, иначе, одговорило око 220 уметника и истраживача са укупно 81 пројектном пријавом. Ауторке и аутори одабраног предлога радили су од марта до септембра 2023. године на развоју и продукцији уметничког рада заједно са бројним сарадницама и сарадницима и тимом Центра за промоцију науке.

Одабрани пројекат у фокус ставља пејзаж као место које формирају природни процеси и деловање човека, а кроз истраживачки процес стичемо увид у тренутно стање одређеног пејзажа и његову могућу трансформацију: на примеру два нарушена предела у непосредној близини Београда, површинских копова угља и планине оштећене каменоломима, аутори истражују динамику и облике визуелног утицаја експлоатације.

Радови у галерији Подроом откривају наративе и обрасце слојевитих интеракција свих елемената који чине један предео. Кроз уметничке праксе, истраживања специфична за локацију, друштвену акцију и еколошке методолошке приступе, аутори настоје да разоткрију вишеслојно знање уграђено у наше непосредно окружење. Тако добијено знање омогућава боље разумевање предела и успостављање равнотеже између људских потреба и могућности места. Кроз шест истраживачких уметничких радова на изложби „Могућности предела“ кретањем кроз динамична места знања и могућности разматрамо изборе за будућност, поштујући још више фину равнотежу између природе, предела и знања.

На изложби су представљени видео-радови disarming Емануела Голоба (Emanuel Gollob), Учење из заједничког добра Стефана Лакснеса (Стефан Лаxнесс), филмски есеј Сцене екстракције уметнице Саназ Сохраби, слике из серије Fallout уметнице Иве Кузмановић и перформанс (прлично френдли, али не и превише)_drAIg Дражена Хорватића и Ђорђа Живадиновића Гргура.

Изложбу прати и преко десет пратећих програма – од перформативних вођења кроз изложбу, преко разговора, панел-дискусија, гостовања страних аутора до организоване посете површинским коповима лигнита Колубара. Део овогодишњег програма је и изложба Нека друга места у Музеју примењене уметности, кустоски пројекат Ивана Шуковића, који спаја пет уметника и истраживаче са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ).

О art+science програму Центра за промоцију науке

Центар за промоцију науке почео је да иницира, развија и пружа подршку различитим активностима које спајају уметност и науку 2014. године кроз своје учешће у глобалном пројекту Европска мрежа дигиталне уметности и науке (European Digital Art and Science Network). Као члан мреже, Центар је допринео обликовању прве одрживе, живе мреже, која може да окупи и подржи сарадњу креативних умова из сфера уметности и науке. Од 2016. године покренута је годишња манифестација арт+сциенце. Током претходних седам издања, представљени су радови домаћих и страних уметника, истраживача и трансдисциплинарних стваралаца. art+science активности ЦПН-а показале су се као значајне за приближавање науке широј јавности и повећање опште научне писмености.

art+science манифестација у 2023. години представља део активности у оквиру пројекта Европски дигитални договор (European Digital Deal), који кофинансира ЕУ програм Креативна Европа.

Европски дигитални договор (European Digital Deal)

Пројекат Европски дигитални договор (EUDigitalDeal) истражује како убрзани процеси дигиталне трансформације и успон технологија, као што су вештачка интелигенција, машинско учење и алгоритамска обрада података, директно утичу на европске демократске вредности и интегритет наших демократских система. Мрежа европских и глобалних партнера, коју чине актери из културног сектора, уметници, креативци, истраживачи, научне институције и представници јавног сектора, окупљају се да истраже како уметничке перспективе могу деловати као катализатори за одрживе иновације. Од 1. јануара 2023. године, па током следеће три године, овим питањима се бави конзорцијум од 13 партнера под руководством Арс електронике из Линца, Аустрија.

Пратите наше активности и програме на:

http://artandscience.rs/

https://www.facebook.com/kraljapetra46

https://twitter.com/CPNSrbija

https://www.instagram.com/centar_za_promociju_nauke/

https://www.youtube.com/@CPNCentarzapromocijunauke