+

Декан Шумарског факултета Проф. Др Бранко Стајић свечано отворио 59. међународни Београдски Сајам намештаја и машина и алата у дрвној индустрији

09/10/23

Проф. Др Бранко Стајић, декан Шумарског факултета, свечано је отворио 59. међународни Београдски Сајам намештаја и машина и алата у дрвној индустрији. У кратком поздравном говору, Декан је подвукао чињеницу да Шумарски факултет посебно ради на стварању високо образованих дипломираних инжењера одсека за технологије дрвета, који своје запослење приоритетно заснивају у индустрији прераде дрвета и производњи намештаја од дрвета. Указао је да у Србији постоји дуга традиција и велико искуство у индустрији прераде дрвета и производње намештаја од дрвета и да данас у овој индустрији послује око 3600 привредних субјеката, у којима је запослено око 33.000 радника. Такође, посебно је апострофирао чињеницу да од укупно остварених 1,57 милијарди ЕУР пословних прихода у 2022.години око 46% или 720 милиона € је сачињавао приход од извоза, те да је учешће ове две гране у укупном извозу Србије износило 2,6% у 2022. години.

Захвалио се Београдском сајму на успешној организацији овогодишње сајамске манифестације и истекао велики значај које за друштво у целини имају сајмови намештаја и машина и алата из области дрвне индустрије, као центри иновација у овој комплексној и перспективној индустрији, који увек представљају и важан међународни догађај.