+

Факултет за шумарство и технологију дрвета, Менделовог Универзитета из Брна помаже Шумарском факултету Универзитета у Београду

30/01/20

Дугорочне пријатељске везе Факултета за шумарство и технологију дрвета, Менделовог Универзитета из Брна и Шумарског факултета Универзитета у Београду резултирале су заједничким пројектом „Јачање наставних, истраживачких и капацитета за умрежавање на Шумарском факултету Универзитета у Београду у области климатских промена“ Рег. Бр. 22-ЧРА19-03_05, који је подржан од стране Чешке развојне агенције. Пројекат је реализован током 2019. године под руководством продекана Петр Купеца. У оквиру пројекта одржано је више заједничких састанака, семинара, консултација, тематских екскурзија али и истраживања у којима су учешће узели запослени оба факултета, како у Брну, тако и Београду.

„Главни циљ пројекта био је креирање мастер студијског програма на енглеском језика који ће бити акредитован и имплементиран на Шумарском факултету Универзитета у Београду“, рекао је продекан Купец, „додајући да је овај циљ додатно подржан набавком опреме за истраживање и подучавање као што су микроскопи и уређај за мерење стреса биљака, која ће након имплементације пројекта остати Шумарском факултету у Београду. „Такође, стварање тимова истраживача из обе институције сматрам веома важним ,“ рекао је Купец, „чак су и припреме првих заједничких публикација у току“.

Захваљујући одговарајућем публицитету који је дат овом пројекта, видљив је значајан допринос Чешких наставника из области шумарства у Србији, како на професионалном, тако и на друштвеном плану. Представљање резултата пројекта и примопредају опреме у Београду увеличао је својим присуством амбасадор Републике Чешке у Србији, његова екселенција Томаша Кухта.