+

На Шумарском факултету одржан транснационални састанак у оквиру Еразмус + пројекта HOPE Sustainable Modular Houses for People in Need

18/01/23

У оквиру Еразмус + пројекта HOPE, чија је тема изградња модуларних објеката од дрвета за људе погођене непогодама, а под руководством Проф. Јелене Матић, на Шумарском факултету је одржан дводневни транснационални састанак коме је присуствовало 22 учесника из Грчке, Ирске, Румуније, Шпаније и Србије, представника свих девет парнерских институција: Ajuntament De Mollet Del Vallès (Шпанија), Anaptixiako Kentro Thessalias (Грчка), Atlantic Technological University (Ирска), Case Lemn Bernard SRL (Румунија), Chliapas SA (Грчка), Institute of Wood, Furniture & Wooden Packaging (Грчка), Irish Wood & Furniture Network (Ирска), Mikser Association (Србија) и Универзитет у Београду (Србија). Поред Проф. Матић, организацији састанка допринели су др Катарина Лазић, администратор пројекта, као и чланови пројектног тима Проф. др Горан Милић и др Милена Кордић. Проф. др Снежана Белановић-Симић, продекан за науку и међународну сарадњу, отворила је скуп 29. новембра 2022. у 10 часова у сали 71а и учесницима пожелела добродошлицу и успешан рад.

На састанку се дискутовано о досадашњим резултатима оствареним у оквиру интелектуалних исхода пројекта, са нагласком на предвиђеној динамици будућих активности, а обухватио је и посету лабораторијама Одсека за технологије дрвета и Арборетуму Шумарског факултета уз стручно вођење. Посебан допринос скупу дала су одржана предавања дипл. инж. арх. Јована Кујунџића и дипл. инж. арх. Татјане Стратимировић, представника компанија LKV и Integra Active House, које се у Србији баве изградњом модуларних објеката од дрвета. Други дан састанка обухватио је закључна разматрања и резиме продискутованих питања, док је асоцијација Миксер организовала посету културно-историјским споменицима града Београда. Учесници су изразили велико задовољство и одали признање тиму Универзитета у Београду-Шумарског факултета на успешној организацији другог у низу састанака овог пројекта, који ће се наставку сарадње одржавати у преосталим земљама учесницама.