+

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ПЧЕЛА НА ШУМАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ

15/05/24

Поводом Светског дана пчела позивамо Вас да у уторак 21. маја 2024. са почетком у 15 часова присуствујете програму свечаног обележавања на Шумарском факултету. Овај дан је установљен на предлог Словеније од стране Уједињених нација 2017. године, јер је 20. маја 1734. године рођен Антон Јанша, пионир модерног пчеларства.

У склопу догађаја биће одржано јавно предавање на енглеском језику биолога Неле Јовић из газдинства „Пријатељи масон пчела“ под називом “Пчеле: мала бића од велике важности за наш опстанак”, а посетиоци ће присуствовати и отварању првог хотела за пчеле у Арборетуму Шумарског факултета, пројектованог од стране Ање Ракоњац и Софије Плавшић, мастер студенткиња Одсека за технологије дрвета, чију изградњу су финансирали Амбасада Републике Словеније у Београду, EUNIC Србија и Шумарски факултет Универзитета у Београду.

Програм је организован у оквиру пројекта „Београдске урбане оазе: одржива трансформација запостављених простора“, који се реализује у сарадњи EUNIC Србија са Шумарским и Архитектонским факултетом Универзитета у Београду и Београдском интернационалном недељом архитектуре (БИНА). Током овог пројекта студенти Одсека за Технологије дрвета и Одсека за пејзажну архитектуру и хортикултуру Шумарског факултета, уз подршку професора Милене Путник, Драгане Ћоровић, Драгане Скочајић и Јелене Матић, добили су прилику да пројектују и преуређују две од три одабране локације у граду.

EUNIC – Национални институти за културу Европске уније – мрежа је националних културних института и организација Европе, са 39 чланова из свих чланица ЕУ и придружених земаља. У пројекту Београдске урбане оазе учествују Гете-Институт, Пољски Институт, Амбасада Шведске, Аустријски Културни Форум, Италијански Институт за културу, Амбасада Португала, Француски Институт, Чешки центар, Collegium Hungaricum, и Амбасада Словеније.