+

Одржана завршна конференција пројекта „Шуме у рукама жена“ – Fem4Forest

21/11/22

Завршна конференција пројекта „Шуме у рукама жена“ („Forests in Women’s Hands– Fem4Forest), под називом „Forest in women,s hands – Yes we do Forestry!“, одржана је 17-18. новембра на Бледу, у Словенији. Конференција је одржана у хибридном формату са преко 200 учесника из 38 земаља. Конференцију је отворила госпођа Ирена Шинко, министарка пољопривреде, шумарства и хране Републике Словеније.

Први део конференције био је посвећен улози жена у данашњем друштву, док се у другом делу говорило о улози жена у сектору шумарства у Дунавском региону. У оквиру Конференције одржана су и два округла стола. Први на тему примера добре праксе из земаља партнера пројекта и други на тему менторског програма, где је било прилике да учесници конференције разговарају са менторима из земаља партнера на пројекту. На конференцији је представљено и новоосновано међународно удружење жена у шумартсву: “Women in Forestry International – WOFO” које почиње са радом ове године.

 Другог дана Конференције учесници су посетили плато Покљука, шумовиту крашку висораван која се налази у Јулијским Алпима у северозападној Словенији, у оквиру Националног парка „Триглав“.

Пројекат „Шуме у рукама жена“, започео је у јулу 2020. године и завршава се 31.12.2022. године. Укључује 14 партнера из 10 земаља (Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Немачка, Румунија, Словенија, Србија, Украјина, Хрватска и Чешка). Суфинансиран из фондова Европске уније (ERDF, IPA II, ENI-UA) у оквиру „Програма међународне сарадње INTERREG Дунав“. Више о пројекту можете прочитати на:  www.interreg-danube.eu/approved-projects/fem4forest, https://www.facebook.com/Fem4Forest, https://www.linkedin.com/company/forests-in-women-s-hands/.