+

Oдсек за Технологије дрвета Шумарског факултета се успешно представио на Београдском сајму намештаја 2022

21/11/22

На 58. Међународном сајму намештаја, опреме и унутрашње декорације у Београду презентовани су најбољи радови студената мастер студија Одсека за технологије дрвета – модула Обликовање производа од дрвета. На штанду Шумарског факултета који се налазио у оквир „Дизајн зоне“ посвећене младим талентима, били су изложени клупа „Сплет“ дипл. инж. Петар Благојевића и модуларни систем за декоративне фронтове и зидне облоге „С123“, дипл. диз. Александре Армуш.

Клупа „Сплет“ је развијана у сарадњи са компанијом Traksler и део је ентеријера Шумарског факултета од 2021. године. Концепт пројекта заснива се на истраживањима конструкција од дрвета које омогућавају премошћавање већих растојања у формирању комада намештаја, као и технолошким иновацијама које су неопходне за њихову реализацију. Добијено решење на веома луцидан начин одговора на постављене конструктивне и производне изазове и одлично сведочи о актуелности употребе дрвета као традиционалног материјала у савременој пракси пројектовања и дизајна.

Модуларни систем „С123“ је настао као резултат сарадње са компанијом Xylon и изложен је у згради Шумарског факултета од 2022. године. Намењен је изради декорисаних фронтова корпусног намештаја, односно модула зидних облога у ентеријеру. Представљен је кроз учило састављено од шеснаест варијација ликовног решења добијених комбинаториком три орнамента и четири декора (натур и три боје). Задовољавајући брзу и ефикасну производњу, систем „С123“ показује високи ликовни потенцијал, а због широког спектра могућности и велику прилагодљивост различитим типовима ентеријера.