+

Посета професора са Шумарског факултета из Брна

16/05/19

“Strengthening of teaching, research and networking capacities at the
Faculty of Forestry University of Belgrade in Serbia in respects of
climate changes” Reg. No. 22-ČRA19-03_05 supported by
the Czech Republic´s foreign development cooperation.

Желимо да вас обавестимо да је у току реализација пројекта који финансира Чешка развојна агенција (Czech Development Agency) у оквиру програма слања чешких наставника у земље у развоју под називом “Јачање наставних,  истраживачких и капацитета за  повезивање особља Шумарског факултета Универзитета у Београду у погледу климатских промена” (“Strengthening of teaching, research and networking capacities at the Faculty of Forestry University of Belgrade in Serbia in respects of climate changes” Reg. No. 22-ČRA19-03_05.)

Носилац пројекта је Факултет за шумарство и технологију дрвета (Менделов универзитет) из Брна, док је Шумарски факултет Универзитета у Београду корисник и учесник.  Руководилац пројекта је Doc. Petr Kupec, продекан за науку. Поред њега у тиму из Чешке су Doc. Valerie Vranová (продекан за наставу), Doc. Radek Pokorný, Doc. Michal Tomšovský, Dr Michal Kneifl, Dr Jan Světlík, Dr Tomáš Mikita, Dr Tomáš Zemánek, Mgr. David Sís i Alena Šamonilova као менаџер пројекта.

Чланови тима са Шумарског факултета у Београду су: Проф. Ратко Ристић, Бранко Стајић-ванредни професор, Проф. Мирјана Шијачић – Николић, Проф. Дамјан Пантић, Проф. Милорад Даниловић, Оливера Кошанин-ванредни професор, Доц. Марко Перовић, Доц. Борис Радић, Катарина Лазић и Слободан Милановић-ванредни професор (координатор српског тима).

Први задатак пројекта је припрема мастер студијског програма на енглеском језику под називом “Climate Change Forestry”.

У оквиру овог задатка предвиђена је посета чешких предавача која ће се реализовати у периоду од 20.05.2019. до 24.05.2019. Колеге из Чешке ће одржати низ предавања за наше студенте и заинтересовано наставно особље а позиве и кратко појашњење можете наћи у прилогу. Посета наставника из Србије који ће на Факултету за шумарство и технологију дрвета у Брну одржати своја предавања чешким студентима и заинтересованим наставницаима ће се реализовати током јесени 2019. године.

У међувремену, тимови из Чешке и Србије ће радити на припреми мастер студијског програма на енглеском за акредитацију.

Други задатак представља формирање мултидисциплинарних истраживачких тимова који ће у будућности радити на припреми заједничких пројеката као и писање научних радова.

Сви који су заинтересовани да се укључе припрему овог мастер програма су добродошли да помогну својим идејама

Поред ових задатака, планирана је набавка и опреме за Катедру заштите шума (бинокулар, микроскоп и уређај за мерење биотичког стреса биљака).

Агенду можете преузети ОВДЕ.

Позивнице за предавања професора из Чешке:

Позивница предавање Dr Tomáš Zemánek

Позивница предавање Dr Michal Kneifl

Позивница предавање Doc. Petr Kupec

Позивница предавање Dr Petr Sedlák

Позивница предавање Dr Tomáš Mikita

Позивница предавање Doc. Radek Pokorný