+

Промоција „Атласа типова карактера предела Београда“ + Изложба фотографија предела Београда

06/06/22

Дана 30. маја 2022. године одржана је Промоција публикације АТЛАС ТИПОВА КАРАКТЕРА ПРЕДЕЛА БЕОГРАДА у Арборетуму Шумарског факултета.

Публикација је израђена на основу резултата пројекта „Типологија предела за потребе одрживог развоја града Београда у складу са принципима Европске конвенције о пределу“ (2018-2020) који је реализован у сарадњи Шумарског факултета – Landscape Lab-а и Секретаријата за заштиту животне средине града Београда.

Атлас типова карактера предела представља преглед стања структуре, функционисања и промена предела на територији административног подручја града Београда.  За 22 издвојена типа карактера предела утврђена је осетљивост, циљни квалитет, као и правила за планирање и заштиту предела.


Атлас Типова карактера предела Београда  је награђен двема великим наградамa у 2021. години:

  • Великом наградом – Grand Prix Салона Пејзажне архитектуре 2021 године и
  • Првома наградом на 30. Међународном Салону Урбанизма (прва награда у категорији истраживања, студије и пројекти из области просторног и урбанистичког планирања).

У оквиру промоције Уводну реч одржала је др Невена Васиљевић, ванредни професор која је руководила пројектом. Отворена је изложба фотографија типова предела Београда коју су приредиле Емилија Медојевић и Ања Матић, мастер инжењери пејзажне архитектуре и коауторке публикације.