+

Публикација „Атлас типова карактера предела“ награђена на 45. Салону Архитектуре

28/04/23

Салон архитектуре је најзначајнија национална годишња смотра из области савремене архитектуре коју од 1974. године, у континуитету, организује Музеј примењене уметности. Салон пружа свеобухватни пресек архитектонске продукције на националном нивоу уз гостујуће учешће аутора са међународне сцене и из региона.

У сарадњи са Асоцијацијом српских архитектонских пракси (АСАП) од 28. 3. до 29. 4. 2023. године у Музеју примењене уметности реализован 45. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ – САЛОН ДИЈАЛОГА.

У категорији Архитектонска критика и публикација, Жири је доделио Похвалу публикацији „Атлас типова карактера предела Београда“ чији су аутори Невена Васиљевић, Борис Радић, Ања Матић, Емилија Медојевић, Сузана Гавриловић, Андреја Тутунџић, Момир Крч, Драгана Ћоровић, Невенка Галечић, Сандра Митровић, Дејана Пешикан, Софија Мићић, Исидора Елчић (https://mpu.rs/izlozbe/45-salon-arhitekture/nagrade/#e_nav)

У уторак, 25. априла 2023. године, у Југословенској кинотеци, организована је свечана додела награда, похвала и признања  45. Салона Архитектуре.


45.SALON ARHITEKTURE_Atlas TKP Beograda_Izbor TKP Lazarevac [pdf]

О Атласу типова карактера предела Београда као Дијалогу

Живимо у времану Антропоцена. „Нови урбани екосистем“ (Novel urban ecosystem) је форма града која захтева нове приступе у обликовању градова, успостављање и неговање дијалога између града и природе, архитектуре и пејзажа, као и креирање културе дијалога и разумевања између свих оних који планирају и граде градове, али и оних који у њима живе.  

Предео Београда је ментална мапа идентитета и инспирација многим који су оставили за собом вредна дела. „… Градски пејзаж представља највећи степен просторности, до које се данашњи творци града могу довинути кадгод су запослени око склапања грађевних тела и њихове пластике, шупље пластике између њих, архитектуре терена, зеленила и видика у једну органску смишљену композициону целину“ (Никола Добровић).

Пејзажно обликовање градова није нова идеја. Читање, разумевање и интерпретација предела Београда из перспективе пејзажних архитеката, који су себи дали задатак да буду само једни у низу који су то урадили пре њих, користећи тренутак када тема урбаних предела постаје све значајнија с аспекта потреба савременог друштва, тема је и задатак истраживања које је представљено у Атласу типова карактера предела Београда.