+

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА И МАНИФЕСТАЦИЈЕ У АРБОРЕТУМУ ПОВОДОМ 60 ГОДИНА ОДСЕКА ЗА ПЕЈЗАЖНУ АРХИТЕКТУРУ И ХОРТИКУЛТУРУ

14/07/21

Академију је 07.07.2021.године организовао Шумарски факултет Универзитета у Београду, Одсек за пејзажну архитектуру и хортикултуру у сарадњи са струковним удружењима: Удружењем пејзажних архитеката Србије и Удружењем за пејзажну хортикултуру Србије.

Свечана Академија одржана је у Амфитеатру, а након тога организовани су обилазак Арборетума, садња пирамидалног култивара храста лужњака и матине на отвореном уз    пригодан музички програм који су извели студенти факултетске музичке секције: Софија Облаковић, Мина Јовановић и Бојан Ристић.

На отвореном простору Арборетумa, постављено је неколико изложби. Изложба студентских радова је обухватила радове студената основних студија, израђене у оквиру предмета који се баве планирањем, пројектовањем и ликовним истраживањима у области Пејзажне архитектуре. Изложени су и радови мастер студената са различитим темама. Поред тога, изложен је и део радова 9. Међународног Салона пејзажне архитектуре 2021.

Манифестације су подржали Управа Факултета, Управник Арборетума са колегама из заштићеног природног добра „Арборетум“, Вртни центар Urban Garden чијим је садницама унапређен амбијент, Драган Гајић-Уча из расадника „Лепо Поље“ са поклоњеном садницом храста лужњака-симболом дуговечности, Милан Топаловић и расадник Топаловић који су уз поклон букет од 200 пупољака резаног цвета ружа разних боја и мириса, Факултету поклонили и нови култивар селекционисане руже која ће на јесен бити посађена у кругу окућнице Факултета.