+

Свечана академија поводом Дана Шумарског факултета и 102. годишњице његовог оснивања

13/12/22

Свечаној академији поводом обележавања 102 године рада Шумарског факултета, која је одржана 5. децембра 2022. године, присуствовали су, поред студената и запослених, бројни представници академске заједнице, министарстава, јавних предузећа и приватних компанија. Скуп је након извођења Химне Србије и Међународне химне студената „ГАУДЕАМУС“ отворио декан Шумарског факултета проф. др Бранко Стајић, који је у свом говору поздравио све званице, а затим се осврнуо на дугу традицију, достигнућа и  изазове који се јављају пред шумарском струком, али и њеној улози и значају за друштво у целини.

Скупу су се затим обратиле уважене званице следећим редоследом: проф. др Дејан Филиповић – проректор  Универзитета у Београду, проф. др Бојан Тубић – помоћник министра просвете, др Марина Соковић – заменик министра за науку технолошки развој и иновације, господин Вељко Одаловић – државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, госпођа Сара Павков – државна секретарка Министарства заштите животне средине, проф. др Маријана Каповић Соломун – деканица Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци, др Зоран Максимовић – извршни директор ЈП “Србијашуме“, господин Роланд Кокаи – директор ЈП “Војводинашуме и др Љубинко Ракоњац – директор Института за шумарство у Београду.


Свако од уважених говорника, кроз призму свог деловања, указао је на значај Шумарског факултета и нагласио да је то институције са дугом традицијом и препознатљива далеко ван граница наше земље, с којом имају веома успешну сарадњу. Нарочито у том контексту издвајамо обраћања представника Јавних предузећа за газдовање шумама, др Зорана Максимовића и господина Роланда Кокаиа, који су у својим говорима најавили и доделу уговора о раду најбољим студентима Шумарског факултета, након паузе од неколико година, а као резултат унапређене сарадње и заједничких напора декана Шумарског факултета и директора Јавних предузећа за газдовање шумама “Србијашуме“ и “Војводинашуме“.

У име генералног директора ЈП “Србијашуме“, господина Игора Брауновића, извршни директор др Зоран Максимовић свечано је уручио Уговоре о раду следећим свршеним студентима: Вучићевић Божидару (9,35) за Шумско газдинство “Голија“ Ивањица, Радуловић Новици (8,85) за Шумско газдинство “Столови“ Краљево и Весић Марку (8,43) за Шумско газдинство “Расина“ Крушевац. Директор Јавног предузећа “Војводинашуме“, господин Роланд Кокаиа, уручио  је уговор о раду свршеном студенту Дамњановић Филипу (8,60) за Шумско газдинство “Сремска Митровица“.


Затим су Декан и продекани су уручили награде најбољим дипломираним студентима у школској 2921/22 години и то: са студијског програма Шумарство – Јовановић Магдалени (9,78), са Технологија дрвета Вилотић Милици (8,79), са Пејзажне архитектуре Бекрић Сенки (9,30) и са студијског програма Еколошки инжењеринг у заштити земљишних и водних ресурса Антић Стефану (9,15). Уручене су награде и најбољим студентима на свакој години студија у школској 2021/2022.


Потом  је председница Савета факултета др Данијела Ђунисијевић Бојовић, варедни професор,  доделила поклоне радницима који су отишли у пензију у протеклих годину дана.


Свечану академију је својим учешћем увеличао хор музичке школе „Ватрослав Лисински“ извођењем композиција домаћих и страних аутора.


Након завршетка уметничког програма свечане академије, Декан се захвалио свим званицама које су својим присуством увеличали прославу 102 године постојања и рада Шумарског факултета и све присутне позвао на коктел који је организован у холу факултета.