+

Svečana akademija povodom Dana Šumarskog fakulteta i 103. godišnjice njegovog osnivanja

07/12/23

Svečana akademija povodom obeležavanja 103 godine postojanja i rada Univerziteta u Beogradu – Šumarskog fakulteta i 170 godina od početka obrazovanja u šumarstvu Srbije održana je u utorak, 5. decembra 2023. godine. Pored studenata i članova kolektiva Fakulteta, Akademiji su prisustvovali i brojni predstavnici akademske zajednice, ministarstava, javnih preduzeća za gazdovanje šumama i vodama, nacionalnih parkova, srednjih šumarskih škola, preduzeća iz oblasti drvne industrije i izrade nameštaja, Zavoda za zaštitu prirode i privatnih kompanija i preduzeća, kao i predstavnici opštine Čukarica.

Nakon izvođenja Himne Srbije i Međunarodne himne studenata „Gaudeamus“ skup je zvanično otvorio dekan Šumarskog fakulteta prof. dr Branko Stajić, koji je u svom govoru pozdravio sve zvanice, a potom podsetio na činjenicu da je naš Fakultet, kao jedini ovakvog profila u Srbiji, jasno prepoznat po svom specifičnom i jedinstvenom značaju, po raznovrsnosti doprinosa unapređenju životne sredine i održivog razvoja Srbije, ali i po naučnim i stručnim dostignućima, kreativnosti i akademskoj odlučnosti i čestitosti.

Skupu su se zatim obratile uvažene zvanice sledećim redosledom: prof. dr Vladan Đokić – rektor  Univerziteta u Beogradu, prof. dr Zoran Govedar – v.d dekana Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Svako od cenjenih govornika, kroz prizmu svog delovanja, ukazao je na značaj Šumarskog fakulteta i naglasio da je to institucijea sa dugom tradicijom i prepoznatljiva daleko van granica naše zemlje, s kojom imaju veoma uspešnu saradnju i koja je od posebnog značaja za širu društvenu zajednicu i celu državu.

Svečana akademija nastavljena je prikazivanjem promotivnog video materijala o najznačajnijim dostignućima i rezultatima rada Uprave, profesora, saradnika i studenata Šumarskog fakulteta tokom 2022/23. godine.

Prigodan govor održao je dr Zvonimir Baković, koji je u ime generalnog direktora JP “Srbijašume“, gospodina Igora Braunovića, uručio ugovore za zaposlenje za pet najboljih studenata Šumarskog fakulteta, sa odseka za Šumarstvo i zaštitu prirode (Anđela Vasić, Aleksa Šulović, Darko Damljanović, Mario Milošević i Lazar Mladenović). Takođe, direktor Javnog preduzeća “Vojvodinašume“, gospodin Roland Kokai, uručio je Ugovor o radu još jednom od najboljih studenata ovog fakulteta i odseka (Srđan Vukašinović).

Zatim su Dekan i prodekani uručili nagrade najboljim diplomiranim studentima u školskoj 2022/23. godini sa sva četiri studijska programa:  Aleksandru Goluboviću,  Jovici Kojiću, Anđeliji Cvrkota i Sofiji Bunčić.

Uručene su nagrade i najboljim studentima po godinama osnovnih studija u školskoj 2022/2023. godini: Veljku Popoviću, Sanji Kojić i Jeleni Jovičić.

Potom je predsednica Saveta fakulteta dr Danijela Đunisijević Bojović dodelila poklone radnicima koji su otišli u penziju. u proteklih godinu dana

Svečanu akademiju svojim učešćem uveličao je hor studenata Šumarskog fakulteta, kao i učenici muzičke škole „Vatroslav Lisinski“, izvođenjem prikladnih kompozicija domaćih i stranih autora.`

Nakon završetka umetničkog programa Svečane akademije, druženje je nastavljeno uz koktel koji je organizovan u Holu Fakulteta.