+

Konkursi i stipendije

  Konkurs za zvaničnu maskotu 5. Evropskih univerzitetskih igara

  Organizatori 5. Evropskih univerzitetskih igara, koje će se održati u Beogradu od 12. do 25. jula 2020. godine, raspisali su konkurs za izradu idejnog rešenja zvanične maskote Igara. Pobedničko rešenje treba da bude namenski kreirano za potrebe konkursa, da ispunjava profesionalne standarde dizajna, na visokom likovnom i estetskom nivou i da bude primenljivo na svim savremenim sredstvima vizuelne komunikacije.

  Kao jedan od najvažnijih elemenata identiteta Univerzitetskih igara, maskota treba da doprinese povećanju vidljivosti i popularizaciji ovog događaja u medijima i široj javnosti. Zvanična maskota će imati značajnu ulogu u svim promotivnim aktivnostima, kao i na događajima tokom održavanja Igara i shodno tome trebalo bi da na originalan i vizuelno interesantan način predstavlja studenstki sport i održava duh Univerzitetskih igara.

  Rok za dostavu rešenja je 10. novembar 2019. godine do 17 časova, a stručni žiri koji će biti sastavljen od tri člana komisije, će do 20. novembra, većinom glasova, izabrati pobednika. Obezbeđen je i nagradni fond, pa je tako za prvo mesto predviđena novčana nagrada u iznosu od 200.000 dinara, za drugo 100.000, a za treće mesto 50.000 dinara.
  Sve detalje oko konkursa možete pronaći OVDE.

  Stipendije ITO fondacije za 2020/21. godinu

  Univerzitet u Beogradu za svoje studente dobio na raspolaganje jednu stipendiju japanske Fondacije ITO za školsku 2020/21. godinu. Osnovni uslovi za odobravanje stipendije su sledeći:

  1. Kandidat mora biti nominovan od strane Univerziteta u Beogradu;
  2. Kandidat mora biti državljanin Republike Srbije (što dokazuje Uverenjem o državljanstvu) koji namerava da na nastavu na odgovarajućoj instituciju u Japanu kao student ili istraživač na poslediplomskom nivou (master program), započne od proleća ili jeseni 2020. godine. Oblast istraživanja nije ograničena;
  3. Kandidat mora imati visok uspeh na studijama i visoke lične kvalitete, a takođe i potrebu za finansijskom pomoći;
  4. Kandidat mora po dolasku u Japan kao primalac stipendije ITO fondacije prisustvovati orijentacionom sastanku;

  * Bilo bi poželjno da kandidat u određenom stepenu (“to some degree“) govori i čita japanski, ali to nije obavezno.

  Napominjemo da će sa kandidatima koji uđu u uži izbor biti organizovan razgovor, kako bi kandidati mogli dobiti nominaciju Univerziteta u Beogradu.

  Prijavni formular i Predlog sadržaja aktivnosti u formi koju je odredila ITO fondacija, kao i detaljne informacije o samoj stipendiji i ostaloj neophodnoj dokumentaciji dostupni su ovde:

  Study Proposal(A4).doc
  Application Form2020(A4).docx
  Uputstvo za prijavu studenata.pdf

  kao i na sajtu Univerziteta u Beogradu (http://bg.ac.rs/sr/saradnja/stipendije-konkursi.php).

  Krajnji rok za dostavljanje kompletne konkursne dokumentacije je 25. septembar 2019. godine. Dokumentaciju, uz odgovarajuće propratno pismo u kome su navedeni kontakt podaci kandidata, dostaviti na adresu: Univerzitet u Beogradu, Studentski trg 1, 11000 Beograd. S obzirom da se sva dokumentacija šalje u Japan, neophodno je da ona bude prevedena na engleski jezik, od strane sudskog tumača.

  Za sva dodatana pitanja Vam stojimo na raspolaganju.

  Ljubica Dimitrijević
  Sektor za međuuniverzitetsku i
  međunarodnu saradnju
  Univerzitet u Beogradu
  Studentski trg 1
  11000 Beograd, Srbija
  Tel. 011/3207455
  www.bg.ac.rs

  BG PRAKSA 2019

  Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu poziva studente završnih godina da se prijave za učešće u programu Univerzitetska radna praksa – BG PRAKSA 2019.

  BG PRAKSA omogućava studentima da pojedinstvenom modelu obavljaju stručnu praksu u javnim i javnim komunalnim preduzećima, organizacionim jedinicama Gradske uprave, ustanovama kulture i gradskim opštinama i steknu praktična znanja, veštine i relevantno radno iskustvo tokom studija i na taj način unaprede svoje akademsko obrazovanje.

  Tromesečnu radnu praksu, uz podršku više od 140 mentora, nudi 46 ustanova čiji je osnivač grad Beograd:

  Preduzeća: JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, JP „Gradsko stambeno” , JKP „Beograd put“, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, JP „Beogradska tvrđava“, JKP „Veterina Beograd“, JKP „Infostan tehnologije“ Beograd, JKP za javne garaže i parkirališta „Parking servis”,  Turistička organizacija Beograda, JKP „Pogrebne usluge”, JKP „Gradske pijace“, JKP „Zelenilo Beograd“, gradske opštine:  Voždovac,  Zemun, Savski venac, Stari grad, Vračar, Grocka, Zvezdara i Mladenovac, ustanove kulture: Biblioteka grada Beograda, Biblioteka „Milutin Bojić“, Biblioteka „Dimitrije Tucović“ Lazarevac, Biblioteka „Vlada Aksentijević“ Obrenovac, Dom omladine Beograda, BITEF teatar, Jugoslovensko dramsko pozorište, Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, Muzej grada Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, „Centar za likovno obrazovanje“ Šumatovačka, Kancelarija za mlade, Gradsko veće, kao i  13 sekretarijata Gradske uprave.

  Za studente Šumarskog fakulteta izdvajamo sledeće pozicije:

  JKP „Pogrebne usluge“

  Str. saradnik za poslove hortikulture/JKP POGREBNE USLUGE

  Sekretarijat za zaštitu životne sredine

  Inženjer zaštite životne sredine/SEKRETARIJAT ZA ZAŠTITU

  Svim polaznicima programa tokom tri meseca trajanja prakse biće obezbeđena naknada za topli obrok i prevoz. Angažovanje u programu, kao prepoznata relevantna vannastavna aktivnost studenata Univerziteta u Beogradu, nosi i dodatne /nekumulativne/ ESPB bodove.

  Konkurs sasvim detaljima o lokacijama i pozicijama za praksu, opisom posla, uslovima za svaku poziciju i potrebnim dokumentima nalazi se na sajtu Centra za razvoj karijere, na stranici

  http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/bgpraksa

  Na istoj strani sajta istaknuti su važni datumi vezani za proces prijave, predselekciju, selekciju,  odgovori na najčešće postavljena pitanja, link ka prijavnom formularu za konkurs, kao i  “Vodič kroz konkurs” sa pozicijama organizovanim prema fakultetima.

  Na konkurs se mogu prijaviti zainteresovani studenti završnih godina osnovnih i master studija u skladu sa navedenim uslovima konkursa za raspisane pozicije.

  Za sve kandidate neophodno je da prilože skeniranu potvrdu o redovnom studiranju sa odgovarajuće gfakulteta.

  Konkurs je otvoren do 5.maja 2019. godine u ponoć, a prvi dan prakse biće 17. jun 2019.

  O PROGRAMU BG PRAKSA:

  Program se realizuje desetu godinu za redom zahvaljujući uspešnoj saradnji Univerziteta u Beogradu i Grada Beograda, a osmislio ga je Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu. Dosada je kroz program BG praksa prošlo blizu 2000 studenta sa 27 fakulteta Univerziteta u Beogradu. Program je rezultat zajedničkog nastojanja da što veći broj studenata Univerziteta u Beogradu stekne praktična znanja, veštine i relevantno radno iskustvo tokom studija i tako unapredi svoje akademsko obrazovanje; proistekao iz potrebe da se što većem broju mladih ljudi sa univerzitetskom diplomom pruži podrška u profesionalnom usavršavanju, ali i  prepoznavanje važnosti ideje da koncept društveno odgovornog poslovanja postane integralni deo poslovnih strategija javnih preduzeća u Beogradu.

  Konkurs za stipendije Nemačke fondacije za životnu sredinu

  Nemačka fondacija za životnu sredinu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – DBU) je objavila konkurs za stipendije za praksu ili istraživački boravak u trajanju od 6 do 12 meseci u organizacijama u Nemačkoj (univerziteti, instituti, ministarstva, nevladine organizacije).

  Stipendijama se podržava najširi spektar struka, uz uslov da je predlog projekta u oblasti zaštite životne sredine, ekologije, održivog razvoja, klimatskih promena ili obnovljivih izvora energije. Ciljna grupa su mladi istraživači – master diplomci (uz uslov da je diploma stečena u poslednje tri godine ili master studenti pri kraju studija) ili studenti doktorskih studija, građani Srbije, sa znanjem engleskog/nemačkog jezika.

  Dokumenta potrebna za online prijavu na konkurs su: biografija, predlog projekta (do 3 strane sa opisom problema, metodologijom rada i očekivanim rezultatima), kopije diploma, pismo preporuke od univerzitetskog profesora, sertifikat ili potvrda o znanju nemačkog i engleskog jezika.

  Rok za prijavu je 01.08.2019, a početak stipendije je 01.02.2020. godine.

  Više informacija na:
  https://www.dbu.de/2910.html
  https://www.dbu.de/2909.html

  Kontakt osoba:
  dr Ana M. Petrović
  Koordinator DBU programa stipendija za Srbiju i Mreže DBU stipendista Srbije
  https://www.facebook.com/MrezaDBUStipendistaSrbije/
  e-mail adresa: borisavljevic.ana@gmail.com