+

Конкурси и стипендије

  РЕГИОНАЛНИ КОНКУРС ЗА МЛАДЕ БАЛКАНСКЕ ДИЗАЈНЕРЕ: “YOUNG BALKAN DESIGNERS 2022: Life Hacks for Health and Wellbeing”

  Организација Миксер са поносом најављује ново издање регионалног конкурса Young Balkan Designers 2022 и позива младе дизајнере региона и друге креативце до 35 година старости, да од 8. децембра 2021, до 20. јануара 2022. пријаве своја решења као одговор на овогодишињу тему Life Hacks”.

  Позив важи за појединце и тимове из следећих земаља: Албанија, Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Грчка, Мађарска, Македонија, Црна Гора, Румунија, Словенија, Србија и Турска. Сваки учесник може да пријави више пројеката попуњавањем нове електронске пријаве.

  Конкурсом се трага за домишљатим и духовитим дизајнерским решењима, пројектима, предметима, концептима, услугама, сценаријима и изумима који доприносе здравом и одрживом начину живота и благостању корисника, и покрећу разговор о алтернативним “дизајнерским пречицама” (хаковима) ка  квалитетнијем свакодневном животу: код куćе, у школи или на послу, у јавности, у нашим интимним и заједничким просторима, урбаним и руралним срединама, у нашем физичком и дигиталном окружењу.

  Охрабрујемо младе ствараоце да размишјају ван ограничења масовне, индустријске производње и отворе пут ка самоодрживим, једноставним и приступачним персонализованим решењима која поспешују инклузивност и једнакост пружањем избора и флексибилности за потребе различитих корисника и инспиришу чланове породица, тимова и  заједница да развију и одрже здрав животни стил, удружују се и међусобно помажу.

  Дизајнери могу доставити иновативна решења за намештај, осветљење, елементе ентеријера, предмете за свакодневну употребу, иновације урбаног баштованства, дидактичке играчке и алате, аксесоаре, канцеларијски материјал, школску опрему, куćни прибор, текстил, заштитну опрему, модну одеćу, иновативне и еколошке материјале и поступке; урбане сервисе, дизајнерске услуге; дигитална решења за унапређивање свакодневног живота; иновативни дизајн и сценарије производње који нуде економски и социјално одржива решења за локалне проблеме, како у урбаним, тако и у руралним срединама.

  Предложени пројекти не би требало нужно да имају амбицију да „оставе траг“, веć да покушају да редукују карбонски отисак, укључе промишљања о принципима кружне економије, примеме локалне вештине и ресурсе, и укључе локалне актере у решавање проблема и производњу, стварајуćи позитиван еколошки, економски, културни и друштвени утицај.

  Интернационални жири који ће оцењивати иновативност и примењивост дизајнерских решења пристиглих на конкурс чине: Marcus Fairs, оснивач и главни уредник једног од најрелевантнијих светских дизајнерских портала Dezeen.com из Велике Британије,  алумнисти платформе Young Balkan Designers, сада остварени млади аутори: Ana Kraš, вишеструко талентована уметница и дизајнерка из Србије која ради и живи у САД, Vasso AsfiLoukas Angelou, дизајнерски тандем СтудиоЛав из Грчке који успешно гради каријеру у Великој Британији, Jovana Zhang Bogdanovic, суоснивачица награђиваног дизајнерског колектива Pinwu у Кини који спаја традиционалне занате са савременим експерименталним дизајном, Denis Leo Hegic, дизајнер и кустос Берлинске неформалне уметничке сцене, оснивач креативног студија Supermarket Lab и уметничке манифестације Unblock Art Fair у Немачкој, као и виртуелног музеја Museum of Now.  

  Изабране победнике такмичења Young Balkan Designers 2022 очекује награда у виду учешćа на међународној смотри талената “Salone Satellite” на  најистакнутијем светском дизајнерском догађају – Међународном сајму намештаја у Милану 2022, који се после две године одлагања због пандемије одржава од 5 до 10. априла 2022. После светске премијере награђени радови биће представљени домаћој и регионалној публици у Београду почетком октобра 2022., на Миксер фестивалу, једном од најзначајнијих регионалних фестивала креативности и друштвених иновација.                 

  Конкурс: https://ybd.mikser.rs/

  Формулар за пријаве: https://ybd.mikser.rs/form/

  Контакт: ybd@mikser.rs


  КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДЕ ЗАДУЖБИНЕ ЂОКЕ ВЛАЈКОВИЋА

  Београд, 25. новембар 2021. године
  03-07 број: 612-4815/1-21

  На основу члана 6 Статута Задужбине Ђоке Влајковића, број: 06-292/9-12 од 23. јануара 2012.године и Предлога ректорa Универзитета у Београду, 03-07 број: 612-4136/1-21 од 13. октобра 2021. године, Одбор Задужбине Ђоке Влajковића, на сeдници одржаној 25. новембра 2021. године, донео је:

  О Д Л У К У
  О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА ЗА ДОДЕЛУ
  НАГРАДЕ ЗАДУЖБИНЕ ЂОКЕ ВЛАЈКОВИЋА

  Члан 1.

  Расписује се Конкурс за доделу 6 (шест) награда Задужбине Ђоке Влајковића за најбоље научне радове младих научних радника Универзитета у Београду.

  Члан 2.

  Конкурсом се из средстава Задужбине Ђоке Влајковића додељују награде у износу од по 150.000,00 динара.
  Изузетно, у случају пријаве већег броја радова који задовољавају прописани критеријум, а у складу са расположивим средствима, може се доделити већи број награда.

  Члан 3.

  Награде се додељују младим научницима из сваке од групација друштвено-хуманистичких, медицинских, природно-математичких и техничко-технолошких наука.
  У случају да радови у некој од групација не задоваољавају услове Конкурса, награде се преносе другим групацијама, и то сходно степену конкурентности.

  Члан 4.

  На Конкурс се могу пријавити кандидати запослени на Универзитету у Београду, старости до 40 година на дан 31. децембра 2021. године.

  Члан 5.

  На Конкурс се може пријавити један научни рад који претходно није упућиван на конкурсе Задужбине Ђоке Влајковића.

  Члан 6.

  На Конкурс се може поднети научни рад евидентиран DOI бројем издавача са SCI или SSCI листа у периоду од 1. јануара 2020. године до 31. децембра 2021. године, на коме је кандидат одговорни аутор (corresponding author) са афилијацијом Универзитета у Београду.

  Члан 7.

  Потребна документација:
  • Комплетно попуњена Пријава (Образац преузети са интернет странице Универзитета у Београду у делу „Стипендије и конкурси“, http://www.bg.ac.rs/sr/univerzitet/konkursi.php),
  • Потврдa о радном односу на Универзитету у Београду,
  • Штампани подаци са електронске личне карте или фотокопија важеће личне карте,
  • Научни рад који је објављен у часопису издавача са SCI или SSCI листа,
  • Сва мишљења свих рецензената током читавог процеса рецензије (од првог прегледања до прихватања за објављивање без исправки).
  Комплетна документација наведена у члану 6. Одлуке, доставља се у електронској и штампаној форми.

  Члан 8.

  Рок за подношење пријава је од 13. децембра 2021. године до 28. јануара 2022. године.
  Документација у штампаној форми подноси се на адресу: Универзитет у Београду, Студентски трг бр. 1 са назнаком – Конкурс за награду Задужбине Ђоке Влајковића.
  Документација у електронској форми доставља се као један документ у PDF формату на адресу: popovm1@rect.bg.ac.rs.

  Члан 9.

  Додатне информације заинтересовани кандидати могу добити у Сектору за инвестиције и управљање имовином Универзитета и универзитетских задужбина и фондација, на телефон: (011) 3207-426 или на имејл: popovm1@rect.bg.ac.rs.

  Члан 10.

  На основу мишљења рецензената и квалитета часописа, водећи рачуна о равноправном учешћу групација, Одбор Задужбине доноси коначну одлуку о додели награде, коју објављује на интернет страници Универзитета у Београду http://www.bg.ac.rs/sr/univerzitet/konkursi.php, у делу „Стипендије и конкурси“.

  Члан 11.

  На одлуку о додели награде кандидат има право приговора Одбору Задужбине у року од 8 дана од дана објављивања одлуке.

  ПРЕДСЕДНИК
  ОДБОРА ЗАДУЖБИНЕ
  ____________________________
  проф. др Драгана Милић

  Документи за преузимање:

  Пријава за конкурс [worddoc]

  КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА ФОНДАЦИЈЕ „НОВИ ДОБРОТВОРИ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ“ ЗА ШКОЛСКУ 2021/2022 ГОДИНУ

  Београд, 18. новембар 2021. године
  03-15 број: 67-4702/1-21
  МП

  На основу члана 6 Статута Фондације „Нови добротвори Универзитета у Београду“, број: 06-300/4-12 од 24. јануара 2012. године, Одбор Фондацијe „Нови добротвори Универзитета у Београду“, на сeдници одржаној 18. новембра 2021. године, донео је:

  О Д Л У К У

  О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА
  ФОНДАЦИЈЕ „НОВИ ДОБРОТВОРИ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ“
  ЗА ШКОЛСКУ 2021/2022 ГОДИНУ

  Члан 1.

  Расписује се Конкурс за доделу 4 (четири) стипендије за школску 2021/2022 годину студентима Универзитета у Београду, и то по једна стипендија студентима са:
  • Групације природно-математичких наука,
  • Групације техничко-технолошких наука,
  • Групације медицинских наука,
  • Групације друштвено-хуманистичких наука.
  На Конкурс се могу пријавити студенти уписани први пут у текућој школској години на основне и мастер академске студије Универзитета у Београду, чије се школовање у школској 2021/2022 години финансира из буџета Републике Србије и који нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања.
  На конкурс се могу пријавити студенти од друге године основних студија.

  Члан 2.

  Критеријуми за утврђивање редоследа су:
  1) просечна оцена свих положених испита из претходних година студија: најмање 8,50 (од 8,5 до 10 бодова)
  2) ефикасност студирања, која се мери бројем укупно остварених ЕСПБ бодова током студирања.
  Број бодова за рангирање студената утврдиће се према следећој формули:
  Б = О + Бос / Бук + 0,0075 x Бос, где је: О – просечна оцена свих положених испита током студирања, Бос – број остварених ЕСПБ бодова током студирања и Бук – укупан број ЕСПБ бодова на студијском програму.

  Члан 3.

  Студенти који су корисници других стипендија, немају право на стипендију Фондације „Нови добротвори Универзитета у Београду“.

  Члан 4.

  Стипендија се додељује за временски период од десет месеци у месечном нето износу од 10.000,00 динара.

  Члан 5.

  Потребна документација:
  1. Пријава (Образац преузети у PDF формату са интернет странице Универзитета у Београду, у делу „Стипендије и конкурси“, http://www.bg.ac.rs/sr/univerzitet/konkursi.php),
  2. Уверење факултета о упису школске 2021/2022 године у статусу студента који се финансира из буџета Републике Србије,
  3. Уверење факултета о положеним испитима, просечној оцени свих положених испита из претходних година студија и броју остварених ЕСПБ бодова,
  4. Изјава да студент није корисник стипендије из буџета Републике Србије (Образац преузети у PDF формату са интернет странице Универзитета у Београду http://www.bg.ac.rs/sr/univerzitet/konkursi.php), у делу „Стипендије и конкурси“ и
  5. Штампани подаци са електронске личне карте или фотокопија важеће личне карте.

  Члан 6.

  Рок за подношење пријава је од 22. новембрa до 22. децембра 2021. године.
  Пријаве се подносе на адресу: Универзитет у Београду, Студентски трг бр. 1 са назнаком – За Конкурс Фондације „Нови добротвори Универзитета у Београду“.

  Члан 7.

  Додатне информације заинтересовани кандидати могу добити у Сектору за инвестиције и управљање имовином Универзитета и универзитетских задужбина и фондација, на телефон (011) 3207-426 и на e-mail: popovm1@rect.bg.ac.rs.

  Члан 8.

  Избор кандидата за доделу стипендија врши Одбор Фондације, о чему објављује одлуку на интернет страници Универзитета у Београду, у делу „Стипендије и конкурси“, http://www.bg.ac.rs/sr/univerzitet/konkursi.php.
  Уколико два или више кандидата, који су рангирани на последњем месту, имају исти број бодова за рангирање, предност ће имати онај кандидат који има остварен већи број ЕСПБ бодова. У случају да кандидати имају исти и број ЕСПБ бодова, равноправно ће делити стипендију.
  Одбор може донети одлуку о додели већег броја стипендија уколико у моменту доношења одлуке за то постоје обезбеђена средства.

  Члан 9.

  На одлуку о додели стипендије студент има право приговора Одбору Фондације у року од 8 дана од дана објављивања одлуке на интернет страници Универзитета у Београду www.bg.ac.rs у делу „Стипендије и конкурси“.

  ПРЕДСЕДНИК
  ОДБОРА ФОНДАЦИЈЕ

  ______________________________
  проф. др Славиша Станковић

   – Пријава [pdf]

  Изјава [pdf]

  Стипендије Кипарског универзитета

  Обавештавам вас да је Кипарски универзитет (UCY) понудио стипендије за основне студије држављанима земаља које нису чланице Европске уније. У питању је 10 стипендија за све студијске програме осим за програме медицине.

  Више информација можете пронаћи на сајту www.ucy.ac.cy или директним обраћањем њиховом студентском центру на мејл fm@ucy.ac.cy.