+

Održana je manifestacija „Dan otvorenih vrata“ na Šumarskom fakultetu

25/04/23

U subotu, 22. aprila 2023. na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu prvi put je održana manifestacija „Dan otvorenih vrata“ na kojoj su predstavljena četiri studijska programa: Šumarstvo, Tehnologije drveta, Pejzažna arhitektura i Ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa.


Velikom broju posetioca se na početku programa obratio Dekan Šumarskog fakulteta, prof. dr Branko Stajić, nakon čega su budući studenti, u pratnji studenata mentora i profesora, imali priliku da učestvuju u različitim radionicama i saznaju ko su „Doktori za šumu“, kako do šuma budućnosti kroz radionicu „Zaviri u šumu“ i „Algoritam šume“. Aktuelnost drveta kao plemenitog materijala je bila tema radionice „Konstrukcijom do bezbedne udobnosti“. Pejzažnu arhitekturu su posetioci upoznali kroz Analognu, Digitalnu i Art laboratoriju, a u „Laboratoriji na otvorenom“ su saznali koji je put do ekološki održivih rešenja.


Veliku pažnju posetilaca je privuklo prisustvo članova Društva sokolara Srbije, koji su revijalnim demonstriranjem leta i rada sa obučenim pticama grabljivicama (suri orao, velika sibirska sova ušara i Harisov jastreb), u Arboretumu Šumarskog fakulteta, približili posetiocima „sokolarstvo kao način života, gde sokolar živi životom prošlosti sa duhom čoveka i duhom ptice grabljivice“. Tom prilikom je potpisan Ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji između Univerziteta u Beogradu – Šumarskog fakulteta i Društva sokolara Srbije.


Studenti Šumarskog fakulteta i muzička grupa „Trinamik acoustic“ su prigodnim muzičkim programom učinili da se menifestacija „Dan otvorenih vrata“ okonča u atmosferi neformalnog i prijateljskog razgovora.