+

Održana završna konferencija projekta „Šume u rukama žena“ – Fem4Forest

21/11/22

Završna konferencija projekta „Šume u rukama žena“ („Forests in Women’s Hands– Fem4Forest), pod nazivom „Forest in women,s hands – Yes we do Forestry!“, održana je 17-18. novembra na Bledu, u Sloveniji. Konferencija je održana u hibridnom formatu sa preko 200 učesnika iz 38 zemalja. Konferenciju je otvorila gospođa Irena Šinko, ministarka poljoprivrede, šumarstva i hrane Republike Slovenije.

Prvi deo konferencije bio je posvećen ulozi žena u današnjem društvu, dok se u drugom delu govorilo o ulozi žena u sektoru šumarstva u Dunavskom regionu. U okviru Konferencije održana su i dva okrugla stola. Prvi na temu primera dobre prakse iz zemalja partnera projekta i drugi na temu mentorskog programa, gde je bilo prilike da učesnici konferencije razgovaraju sa mentorima iz zemalja partnera na projektu. Na konferenciji je predstavljeno i novoosnovano međunarodno udruženje žena u šumartsvu: “Women in Forestry International – WOFO” koje počinje sa radom ove godine.

 Drugog dana Konferencije učesnici su posetili plato Pokljuka, šumovitu krašku visoravan koja se nalazi u Julijskim Alpima u severozapadnoj Sloveniji, u okviru Nacionalnog parka „Triglav“.

Projekat „Šume u rukama žena“, započeo je u julu 2020. godine i završava se 31.12.2022. godine. Uključuje 14 partnera iz 10 zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Nemačka, Rumunija, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Hrvatska i Češka). Sufinansiran iz fondova Evropske unije (ERDF, IPA II, ENI-UA) u okviru „Programa međunarodne saradnje INTERREG Dunav“. Više o projektu možete pročitati na:  www.interreg-danube.eu/approved-projects/fem4forest, https://www.facebook.com/Fem4Forest, https://www.linkedin.com/company/forests-in-women-s-hands/.