+

Publikacija „Atlas tipova karaktera predela“ nagrađena na 45. Salonu Arhitekture

28/04/23

Salon arhitekture je najznačajnija nacionalna godišnja smotra iz oblasti savremene arhitekture koju od 1974. godine, u kontinuitetu, organizuje Muzej primenjene umetnosti. Salon pruža sveobuhvatni presek arhitektonske produkcije na nacionalnom nivou uz gostujuće učešće autora sa međunarodne scene i iz regiona.

U saradnji sa Asocijacijom srpskih arhitektonskih praksi (ASAP) od 28. 3. do 29. 4. 2023. godine u Muzeju primenjene umetnosti realizovan 45. SALON ARHITEKTURE – SALON DIJALOGA.

U kategoriji Arhitektonska kritika i publikacija, Žiri je dodelio Pohvalu publikaciji „Atlas tipova karaktera predela Beograda“ čiji su autori Nevena Vasiljević, Boris Radić, Anja Matić, Emilija Medojević, Suzana Gavrilović, Andreja Tutundžić, Momir Krč, Dragana Ćorović, Nevenka Galečić, Sandra Mitrović, Dejana Pešikan, Sofija Mićić, Isidora Elčić (https://mpu.rs/izlozbe/45-salon-arhitekture/nagrade/#e_nav)

U utorak, 25. aprila 2023. godine, u Jugoslovenskoj kinoteci, organizovana je svečana dodela nagrada, pohvala i priznanja  45. Salona Arhitekture.


45.SALON ARHITEKTURE_Atlas TKP Beograda_Izbor TKP Lazarevac [pdf]

O Atlasu tipova karaktera predela Beograda kao Dijalogu

Živimo u vremanu Antropocena. „Novi urbani ekosistem“ (Novel urban ecosystem) je forma grada koja zahteva nove pristupe u oblikovanju gradova, uspostavljanje i negovanje dijaloga između grada i prirode, arhitekture i pejzaža, kao i kreiranje kulture dijaloga i razumevanja između svih onih koji planiraju i grade gradove, ali i onih koji u njima žive.  

Predeo Beograda je mentalna mapa identiteta i inspiracija mnogim koji su ostavili za sobom vredna dela. „… Gradski pejzaž predstavlja najveći stepen prostornosti, do koje se današnji tvorci grada mogu dovinuti kadgod su zaposleni oko sklapanja građevnih tela i njihove plastike, šuplje plastike između njih, arhitekture terena, zelenila i vidika u jednu organsku smišljenu kompozicionu celinu“ (Nikola Dobrović).

Pejzažno oblikovanje gradova nije nova ideja. Čitanje, razumevanje i interpretacija predela Beograda iz perspektive pejzažnih arhitekata, koji su sebi dali zadatak da budu samo jedni u nizu koji su to uradili pre njih, koristeći trenutak kada tema urbanih predela postaje sve značajnija s aspekta potreba savremenog društva, tema je i zadatak istraživanja koje je predstavljeno u Atlasu tipova karaktera predela Beograda.