+

Svečana akademija povodom Dana Šumarskog fakulteta i 102. godišnjice njegovog osnivanja

13/12/22

Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 102 godine rada Šumarskog fakulteta, koja je održana 5. decembra 2022. godine, prisustvovali su, pored studenata i zaposlenih, brojni predstavnici akademske zajednice, ministarstava, javnih preduzeća i privatnih kompanija. Skup je nakon izvođenja Himne Srbije i Međunarodne himne studenata „GAUDEAMUS“ otvorio dekan Šumarskog fakulteta prof. dr Branko Stajić, koji je u svom govoru pozdravio sve zvanice, a zatim se osvrnuo na dugu tradiciju, dostignuća i  izazove koji se javljaju pred šumarskom strukom, ali i njenoj ulozi i značaju za društvo u celini.

Skupu su se zatim obratile uvažene zvanice sledećim redosledom: prof. dr Dejan Filipović – prorektor  Univerziteta u Beogradu, prof. dr Bojan Tubić – pomoćnik ministra prosvete, dr Marina Soković – zamenik ministra za nauku tehnološki razvoj i inovacije, gospodin Veljko Odalović – državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gospođa Sara Pavkov – državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, prof. dr Marijana Kapović Solomun – dekanica Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dr Zoran Maksimović – izvršni direktor JP “Srbijašume“, gospodin Roland Kokai – direktor JP “Vojvodinašume i dr Ljubinko Rakonjac – direktor Instituta za šumarstvo u Beogradu.


Svako od uvaženih govornika, kroz prizmu svog delovanja, ukazao je na značaj Šumarskog fakulteta i naglasio da je to institucije sa dugom tradicijom i prepoznatljiva daleko van granica naše zemlje, s kojom imaju veoma uspešnu saradnju. Naročito u tom kontekstu izdvajamo obraćanja predstavnika Javnih preduzeća za gazdovanje šumama, dr Zorana Maksimovića i gospodina Rolanda Kokaia, koji su u svojim govorima najavili i dodelu ugovora o radu najboljim studentima Šumarskog fakulteta, nakon pauze od nekoliko godina, a kao rezultat unapređene saradnje i zajedničkih napora dekana Šumarskog fakulteta i direktora Javnih preduzeća za gazdovanje šumama “Srbijašume“ i “Vojvodinašume“.

U ime generalnog direktora JP “Srbijašume“, gospodina Igora Braunovića, izvršni direktor dr Zoran Maksimović svečano je uručio Ugovore o radu sledećim svršenim studentima: Vučićević Božidaru (9,35) za Šumsko gazdinstvo “Golija“ Ivanjica, Radulović Novici (8,85) za Šumsko gazdinstvo “Stolovi“ Kraljevo i Vesić Marku (8,43) za Šumsko gazdinstvo “Rasina“ Kruševac. Direktor Javnog preduzeća “Vojvodinašume“, gospodin Roland Kokaia, uručio  je ugovor o radu svršenom studentu Damnjanović Filipu (8,60) za Šumsko gazdinstvo “Sremska Mitrovica“.


Zatim su Dekan i prodekani su uručili nagrade najboljim diplomiranim studentima u školskoj 2921/22 godini i to: sa studijskog programa Šumarstvo – Jovanović Magdaleni (9,78), sa Tehnologija drveta Vilotić Milici (8,79), sa Pejzažne arhitekture Bekrić Senki (9,30) i sa studijskog programa Ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa Antić Stefanu (9,15). Uručene su nagrade i najboljim studentima na svakoj godini studija u školskoj 2021/2022.


Potom  je predsednica Saveta fakulteta dr Danijela Đunisijević Bojović, varedni profesor,  dodelila poklone radnicima koji su otišli u penziju u proteklih godinu dana.


Svečanu akademiju je svojim učešćem uveličao hor muzičke škole „Vatroslav Lisinski“ izvođenjem kompozicija domaćih i stranih autora.


Nakon završetka umetničkog programa svečane akademije, Dekan se zahvalio svim zvanicama koje su svojim prisustvom uveličali proslavu 102 godine postojanja i rada Šumarskog fakulteta i sve prisutne pozvao na koktel koji je organizovan u holu fakulteta.