+

Обележавање ДАНА ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ на ШУМАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ

17/04/24

Шумарски факултет организује манифестацију Отворена врата 20.априла 2024. године, од 12 до 15 часова и овом приликом обележава Дан планете Земље.

Генерална скупштина Уједињених нација је 2009. године прогласила 22. април Међународним даном планете Земље. Тог дана се фокус усмерава на значај заштите екосистема на планети Земљи која представља заједнички дом за људски род. Климатске промене и промене у природи које је изазвао човек утичу на смањење биодиверзитета и нестанак многих биљних и животињских врста. То су процеси који воде ка уништењу Планете. Опстанак  и развој цивилизације зависи од заштите природе и адаптације на климатске промене.

Један од највећих загађивача природе је пластика. Зато је Организација Earthday.org овогодишњи Дана планете Земље назвала  „Планета против пластика“ позивом да се производња пластике  до 2040. године  смањи 60%.

Шумарски факултет организациојом манифестације Отворена врата под називом „ПРИРОДА СЕ БРАНИ ЗНАЊЕМ“ има за циљ да посетиоцима приближи како се на адекватан начин управља шумама, водама, земљиштем и отворених градским просторима у складу са потребама природе и савременог друштва.

Посетиоци ће моћи да виде различите експонате кроз различите интерактивне поставке које на атрактиван начин објашњавају сложене процесе унутар екосистема. Кроз инерактивне радионице указаћемо на значај шумских екосистема, екосистема земљишта и вода у ублажавању климатских промена, акумулацији органског угљеника и достизању одрживог развоја. Програм ће бити представљен у Арборетуму Шумарског факултета, оази природе у центру града, нашој учионици на отвореном.