+

Obeležavanje DANA PLANETE ZEMLJE na ŠUMARSKOM FAKULTETU

17/04/24

Šumarski fakultet organizuje manifestaciju Otvorena vrata 20.aprila 2024. godine, od 12 do 15 časova i ovom prilikom obeležava Dan planete Zemlje.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2009. godine proglasila 22. april Međunarodnim danom planete Zemlje. Tog dana se fokus usmerava na značaj zaštite ekosistema na planeti Zemlji koja predstavlja zajednički dom za ljudski rod. Klimatske promene i promene u prirodi koje je izazvao čovek utiču na smanjenje biodiverziteta i nestanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta. To su procesi koji vode ka uništenju Planete. Opstanak  i razvoj civilizacije zavisi od zaštite prirode i adaptacije na klimatske promene.

Jedan od najvećih zagađivača prirode je plastika. Zato je Organizacija Earthday.org ovogodišnji Dana planete Zemlje nazvala  „Planeta protiv plastika“ pozivom da se proizvodnja plastike  do 2040. godine  smanji 60%.

Šumarski fakultet organizaciojom manifestacije Otvorena vrata pod nazivom „PRIRODA SE BRANI ZNANJEM“ ima za cilj da posetiocima približi kako se na adekvatan način upravlja šumama, vodama, zemljištem i otvorenih gradskim prostorima u skladu sa potrebama prirode i savremenog društva.

Posetioci će moći da vide različite eksponate kroz različite interaktivne postavke koje na atraktivan način objašnjavaju složene procese unutar ekosistema. Kroz ineraktivne radionice ukazaćemo na značaj šumskih ekosistema, ekosistema zemljišta i voda u ublažavanju klimatskih promena, akumulaciji organskog ugljenika i dostizanju održivog razvoja. Program će biti predstavljen u Arboretumu Šumarskog fakulteta, oazi prirode u centru grada, našoj učionici na otvorenom.