+

Свечана академија поводом Дана Шумарског факултета и 103. годишњице његовог оснивања

07/12/23

Свечанa академијa поводом обележавања 103 године постојања и рада Универзитета у Београду – Шумарског факултета и 170 година од почетка образовања у шумарству Србије одржана је у уторак, 5. децембра 2023. године. Поред студената и чланова колектива Факултета, Академији су присуствовали и бројни представници академске заједнице, министарстава, јавних предузећа за газдовање шумама и водама, националних паркова, средњих шумарских школа, предузећа из области дрвне индустрије и израде намештаја, Завода за заштиту природе и приватних компанија и предузећа, као и представници општине Чукарица.

Након извођења Химне Србије и Међународне химне студената „Гаудеамус“ скуп је званично отворио декан Шумарског факултета проф. др Бранко Стајић, који је у свом говору поздравио све званице, а потом подсетио на чињеницу да је наш Факултет, као једини оваквог профила у Србији, јасно препознат по свом специфичном и јединственом значају, по разноврсности доприноса унапређењу животне средине и одрживог развоја Србије, али и по научним и стручним достигнућима, креативности и академској одлучности и честитости.

Скупу су се затим обратиле уважене званице следећим редоследом: проф. др Владан Ђокић – ректор  Универзитета у Београду, проф. др Зоран Говедар – в.д декана Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Свако од цењених говорника, кроз призму свог деловања, указао је на значај Шумарског факултета и нагласио да је то институцијеа са дугом традицијом и препознатљива далеко ван граница наше земље, с којом имају веома успешну сарадњу и која је од посебног значаја за ширу друштвену заједницу и целу државу.

Свечана академија настављена је приказивањем промотивног видео материјала о најзначајнијим достигнућима и резултатима рада Управе, професора, сарадника и студената Шумарског факултета током 2022/23. године.

Пригодан говор одржао је др Звонимир Баковић, који је у име генералног директора ЈП “Србијашуме“, господина Игора Брауновића, уручио уговоре за запослење за пет најбољих студената Шумарског факултета, са одсека за Шумарство и заштиту природе (Анђела Васић, Алекса Шуловић, Дарко Дамљановић, Марио Милошевић и Лазар Младеновић). Такође, директор Јавног предузећа “Војводинашуме“, господин Роланд Кокаи, уручио је Уговор о раду још једном од најбољих студената овог факултета и одсека (Срђан Вукашиновић).

Затим су Декан и продекани уручили награде најбољим дипломираним студентима у школској 2022/23. години са сва четири студијска програма:  Александру Голубовићу,  Јовици Којићу, Анђелији Цвркота и Софији Бунчић.

Уручене су награде и најбољим студентима по годинама основних студија у школској 2022/2023. години: Вељку Поповићу, Сањи Којић и Јелени Јовичић.

Потом је председница Савета факултета др Данијела Ђунисијевић Бојовић доделила поклоне радницима који су отишли у пензију. у протеклих годину дана

Свечану академију својим учешћем увеличао је хор студената Шумарског факултета, као и ученици музичке школе „Ватрослав Лисински“, извођењем прикладних композиција домаћих и страних аутора.`

Након завршетка уметничког програма Свечане академије, дружење је настављено уз коктел који је организован у Холу Факултета.