+

Конкурси и стипендије

  Конкурс за званичну маскоту 5. Европских универзитетских игара

  Организатори 5. Европских универзитетских игара, које ће се одржати у Београду од 12. до 25. јула 2020. године, расписали су конкурс за израду идејног решења званичне маскоте Игара. Победничко решење треба да буде наменски креирано за потребе конкурса, да испуњава професионалне стандарде дизајна, на високом ликовном и естетском нивоу и да буде применљиво на свим савременим средствима визуелне комуникације.

  Као један од најважнијих елемената идентитета Универзитетских игара, маскота треба да допринесе повећању видљивости и популаризацији овог догађаја у медијима и широј јавности. Званична маскота ће имати значајну улогу у свим промотивним активностима, као и на догађајима током одржавања Игара и сходно томе требало би да на оригиналан и визуелно интересантан начин представља студенстки спорт и одржава дух Универзитетских игара.

  Рок за доставу решења је 10. новембар 2019. године до 17 часова, а стручни жири који ће бити састављен од три члана комисије, ће до 20. новембра, већином гласова, изабрати победника. Обезбеђен је и наградни фонд, па је тако за прво место предвиђена новчана награда у износу од 200.000 динара, за друго 100.000, а за треће место 50.000 динара.
  Све детаље око конкурса можете пронаћи ОВДЕ.

  Стипендије ИТО фондације за 2020/21. годину

  Универзитет у Београду за своје студенте добио на располагање једну стипендију јапанске Фондације ИТО за школску 2020/21. годину. Основни услови за одобравање стипендије су следећи:

  1. Кандидат мора бити номинован од стране Универзитета у Београду;
  2. Кандидат мора бити држављанин Републике Србије (што доказује Уверењем о држављанству) који намерава да на наставу на одговарајућој институцију у Јапану као студент или истраживач на последипломском нивоу (мастер програм), започне од пролећа или јесени 2020. године. Област истраживања није ограничена;
  3. Кандидат мора имати висок успех на студијама и високе личне квалитете, а такође и потребу за финансијском помоћи;
  4. Кандидат мора по доласку у Јапан као прималац стипендије ИТО фондације присуствовати оријентационом састанку;

  * Било би пожељно да кандидат у одређеном степену (“to some degree“) говори и чита јапански, али то није обавезно.

  Напомињемо да ће са кандидатима који уђу у ужи избор бити организован разговор, како би кандидати могли добити номинацију Универзитета у Београду.

  Пријавни формулар и Предлог садржаја активности у форми коју је одредила ИТО фондација, као и детаљне информације о самој стипендији и осталој неопходној документацији доступни су овде:

  Study Proposal(A4).doc
  Application Form2020(A4).docx
  Упутство за пријаву студената.pdf

  као и на сајту Универзитета у Београду (http://bg.ac.rs/sr/saradnja/stipendije-konkursi.php).

  Крајњи рок за достављање комплетне конкурсне документације је 25. септембар 2019. године. Документацију, уз одговарајуће пропратно писмо у коме су наведени контакт подаци кандидата, доставити на адресу: Универзитет у Београду, Студентски трг 1, 11000 Београд. С обзиром да се сва документација шаље у Јапан, неопходно је да она буде преведена на енглески језик, од стране судског тумача.

  За сва додатана питања Вам стојимо на располагању.

  Љубица Димитријевић
  Сектор за међууниверзитетску и
  међународну сарадњу
  Универзитет у Београду
  Студентски трг 1
  11000 Београд, Србија
  Тел. 011/3207455
  www.bg.ac.rs

  БГ ПРАКСА 2019

  Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду позива студенте завршних година да се пријаве за учешће у програму Универзитетска радна пракса – БГ ПРАКСА 2019.

  БГ ПРАКСА омогућава студентима да појединственом моделу обављају стручну праксу у јавним и јавним комуналним предузећима, организационим јединицама Градске управе, установама културе и градским општинама и стекну практична знања, вештине и релевантно радно искуство током студија и на тај начин унапреде своје академско образовање.

  Тромесечну радну праксу, уз подршку више од 140 ментора, нуди 46 установа чији је оснивач град Београд:

  Предузећа: ЈКП „Београдски водовод и канализација“, ЈП „Градско стамбено” , ЈКП „Београд пут“, Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, ЈП „Београдска тврђава“, ЈКП „Ветерина Београд“, ЈКП „Инфостан технологије“ Београд, ЈКП за јавне гараже и паркиралишта „Паркинг сервис”,  Туристичка организација Београда, ЈКП „Погребне услуге”, ЈКП „Градске пијаце“, ЈКП „Зеленило Београд“, градске општине:  Вождовац,  Земун, Савски венац, Стари град, Врачар, Гроцка, Звездара и Младеновац, установе културе: Библиотека града Београда, Библиотека „Милутин Бојић“, Библиотека „Димитрије Туцовић“ Лазаревац, Библиотека „Влада Аксентијевић“ Обреновац, Дом омладине Београда, БИТЕФ театар, Југословенско драмско позориште, Музеј афричке уметности – збирка Веде и др Здравка Печара, Музеј града Београда, Завод за заштиту споменика културе града Београда, „Центар за ликовно образовање“ Шуматовачка, Канцеларија за младе, Градско веће, као и  13 секретаријата Градске управе.

  За студенте Шумарског факултета издвајамо следеће позиције:

  ЈКП „Погребне услуге“

  Стр. сарадник за послове хортикултуре/ЈКП ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ

  Секретаријат за заштиту животне средине

  Инжењер заштите животне средине/СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ЗАШТИТУ

  Свим полазницима програма током три месеца трајања праксе биће обезбеђена накнада за топли оброк и превоз. Ангажовање у програму, као препозната релевантна ваннаставна активност студената Универзитета у Београду, носи и додатне /некумулативне/ ЕСПБ бодове.

  Конкурс сасвим детаљима о локацијама и позицијама за праксу, описом посла, условима за сваку позицију и потребним документима налази се на сајту Центра за развој каријере, на страници

  http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/bgpraksa

  На истој страни сајта истакнути су важни датуми везани за процес пријаве, предселекцију, селекцију,  одговори на најчешће постављена питања, линк ка пријавном формулару за конкурс, као и  “Водич кроз конкурс” са позицијама организованим према факултетима.

  На конкурс се могу пријавити заинтересовани студенти завршних година основних и мастер студија у складу са наведеним условима конкурса за расписане позиције.

  За све кандидате неопходно је да приложе скенирану потврду о редовном студирању са одговарајуће гфакултета.

  Конкурс је отворен до 5.маја 2019. године у поноћ, а први дан праксе биће 17. јун 2019.

  О ПРОГРАМУ БГ ПРАКСА:

  Програм се реализује десету годину за редом захваљујући успешној сарадњи Универзитета у Београду и Града Београда, а осмислио га је Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду. Досада је кроз програм БГ пракса прошло близу 2000 студента са 27 факултета Универзитета у Београду. Програм је резултат заједничког настојања да што већи број студената Универзитета у Београду стекне практична знања, вештине и релевантно радно искуство током студија и тако унапреди своје академско образовање; проистекао из потребе да се што већем броју младих људи са универзитетском дипломом пружи подршка у професионалном усавршавању, али и  препознавање важности идеје да концепт друштвено одговорног пословања постане интегрални део пословних стратегија јавних предузећа у Београду.

  Конкурс за стипендије Немачке фондације за животну средину

  Немачка фондација за животну средину (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – DBU) је објавила конкурс за стипендије за праксу или истраживачки боравак у трајању од 6 до 12 месеци у организацијама у Немачкој (универзитети, институти, министарства, невладине организације).

  Стипендијама се подржава најшири спектар струка, уз услов да је предлог пројекта у области заштите животне средине, екологије, одрживог развоја, климатских промена или обновљивих извора енергије. Циљна група су млади истраживачи – мастер дипломци (уз услов да је диплома стечена у последње три године или мастер студенти при крају студија) или студенти докторских студија, грађани Србије, са знањем енглеског/немачког језика.

  Документа потребна за онлине пријаву на конкурс су: биографија, предлог пројекта (до 3 стране са описом проблема, методологијом рада и очекиваним резултатима), копије диплома, писмо препоруке од универзитетског професора, сертификат или потврда о знању немачког и енглеског језика.

  Рок за пријаву је 01.08.2019, а почетак стипендије је 01.02.2020. године.

  Више информација на:
  https://www.dbu.de/2910.html
  https://www.dbu.de/2909.html

  Контакт особа:
  др Ана М. Петровић
  Координатор DBU програма стипендија за Србију и Мреже DBU стипендиста Србије
  https://www.facebook.com/MrezaDBUStipendistaSrbije/
  e-mail адреса: borisavljevic.ana@gmail.com