+

Конкурси и стипендије

  БГ ПРАКСА 2019

  Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду позива студенте завршних година да се пријаве за учешће у програму Универзитетска радна пракса – БГ ПРАКСА 2019.

  БГ ПРАКСА омогућава студентима да појединственом моделу обављају стручну праксу у јавним и јавним комуналним предузећима, организационим јединицама Градске управе, установама културе и градским општинама и стекну практична знања, вештине и релевантно радно искуство током студија и на тај начин унапреде своје академско образовање.

  Тромесечну радну праксу, уз подршку више од 140 ментора, нуди 46 установа чији је оснивач град Београд:

  Предузећа: ЈКП „Београдски водовод и канализација“, ЈП „Градско стамбено” , ЈКП „Београд пут“, Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, ЈП „Београдска тврђава“, ЈКП „Ветерина Београд“, ЈКП „Инфостан технологије“ Београд, ЈКП за јавне гараже и паркиралишта „Паркинг сервис”,  Туристичка организација Београда, ЈКП „Погребне услуге”, ЈКП „Градске пијаце“, ЈКП „Зеленило Београд“, градске општине:  Вождовац,  Земун, Савски венац, Стари град, Врачар, Гроцка, Звездара и Младеновац, установе културе: Библиотека града Београда, Библиотека „Милутин Бојић“, Библиотека „Димитрије Туцовић“ Лазаревац, Библиотека „Влада Аксентијевић“ Обреновац, Дом омладине Београда, БИТЕФ театар, Југословенско драмско позориште, Музеј афричке уметности – збирка Веде и др Здравка Печара, Музеј града Београда, Завод за заштиту споменика културе града Београда, „Центар за ликовно образовање“ Шуматовачка, Канцеларија за младе, Градско веће, као и  13 секретаријата Градске управе.

  За студенте Шумарског факултета издвајамо следеће позиције:

  ЈКП „Погребне услуге“

  Стр. сарадник за послове хортикултуре/ЈКП ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ

  Секретаријат за заштиту животне средине

  Инжењер заштите животне средине/СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ЗАШТИТУ

  Свим полазницима програма током три месеца трајања праксе биће обезбеђена накнада за топли оброк и превоз. Ангажовање у програму, као препозната релевантна ваннаставна активност студената Универзитета у Београду, носи и додатне /некумулативне/ ЕСПБ бодове.

  Конкурс сасвим детаљима о локацијама и позицијама за праксу, описом посла, условима за сваку позицију и потребним документима налази се на сајту Центра за развој каријере, на страници

  http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/bgpraksa

  На истој страни сајта истакнути су важни датуми везани за процес пријаве, предселекцију, селекцију,  одговори на најчешће постављена питања, линк ка пријавном формулару за конкурс, као и  “Водич кроз конкурс” са позицијама организованим према факултетима.

  На конкурс се могу пријавити заинтересовани студенти завршних година основних и мастер студија у складу са наведеним условима конкурса за расписане позиције.

  За све кандидате неопходно је да приложе скенирану потврду о редовном студирању са одговарајуће гфакултета.

  Конкурс је отворен до 5.маја 2019. године у поноћ, а први дан праксе биће 17. јун 2019.

  О ПРОГРАМУ БГ ПРАКСА:

  Програм се реализује десету годину за редом захваљујући успешној сарадњи Универзитета у Београду и Града Београда, а осмислио га је Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду. Досада је кроз програм БГ пракса прошло близу 2000 студента са 27 факултета Универзитета у Београду. Програм је резултат заједничког настојања да што већи број студената Универзитета у Београду стекне практична знања, вештине и релевантно радно искуство током студија и тако унапреди своје академско образовање; проистекао из потребе да се што већем броју младих људи са универзитетском дипломом пружи подршка у професионалном усавршавању, али и  препознавање важности идеје да концепт друштвено одговорног пословања постане интегрални део пословних стратегија јавних предузећа у Београду.

  Истраживање и билатерална научна сарадња Француско-српски програм “Павле Савић” 2020-2021

  Радите као истраживач у Француској или у Србији и желите да развијете сарадњу између ваших научних тимова? Конкуришите за заједнички пројекат у оквиру програма “Pavle Savić, partnerstva Hubert Curien “ !

  Више од 130 истраживачких пројеката добило је подршку и користило ову финансијску помоћ од 2003. године.

  Циљ овог двогодишњег програма је да у обе земље развије научну и техничку сарадњу на високом нивоу са посебним нагласком на успостављање нових партнерстава као и укључивање младих истраживача у пројекте. Носилац овог програма у Србији је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, док га у Француској спроводе Министарство за Европу и спољне послове и Министарство високог образовања, истраживања и иновација, у сарадњи са Француским институтом у Србији.

  Све научне области, рачунајући и хуманистичке и друштвене науке обухваћене су овим овим програмом. Финансирање се искључиво односи на покривање трошкова везаних за мобилност истраживача ангажовних на заједничком пројекту.

  Овај програм од свог почетка игра важну улогу у развијању научних партенрстава на вишем нивоу, нарочито у оквиру пројеката које финансира Европска унија. Исто тако, омогућава едукацију мадих стручњака и објављивање заједничких публикација.

  Крајњи рок за подношење кандидатура: 3. јун 2019.
  Објављивање резултата: дéцембар 2019.
  Почетак пројеката: јануар 2020.
  Крај пројеката: децембар 2021.

  Контакт у Француском институту: vesna.adamovic@institutfrancais.rs

  Апликација за конкурисање доступна на сајтовима:
  За екипе из Француске : https://www.campusfrance.org/fr/savic
  За екипе из Србије : http://www.mpn.gov.rs/medjunarodna-naucna-saradnja/bilateralna-saradnja-sa-francuskom/


  НеМогући дизајн – Интернационални конкурс за најбоље дизајнерско решење и израду прототипова младих дизајнера

  НеМогући дизајн – Интернационални конкурс за најбоље дизајнерско решење и израду прототипова младих дизајнера

  Кроз конкурс „NeMogući dizajn“ се промовише адитивна производња тј. 3D штампа, која омогућава ослобађање креативности и иновативности дизајнера и конструктора при развоју нових производа. Адитивна производња значајно мења концепцију пројектовања и дизајна производа, омогућавајући израду објеката које је тешко или немогуће произвести другим технологијама.

  Циљ овог конкурса је да се афирмишу млади дизајнери, инжењери и архитекте, као и да се подстакну студенти на моделовање објеката сложених облика применом 3D софтверских алата.

  Најуспешнија решења биће награђена 3D штампачима и скенером који ће бити додељени на свечаној промоцији победника током изложбе “NeMogući dizajn – A_MADAM” у септембру 2019. године у оквиру манифестације “Ноћ истраживача” у Београду.

  Пријаве за конкурс трају до 1. маја 2019. године.

  Више о конкурсу на линку:
  http://www.3dimpuls.com/srl/vest/konkurs-nemoguci-dizajn-2018-2019-amadam-advanced-design-optimal-dynamic-properties-additive


  Конкурс за стипендије Немачке фондације за животну средину

  Немачка фондација за животну средину (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – DBU) је објавила конкурс за стипендије за праксу или истраживачки боравак у трајању од 6 до 12 месеци у организацијама у Немачкој (универзитети, институти, министарства, невладине организације).

  Стипендијама се подржава најшири спектар струка, уз услов да је предлог пројекта у области заштите животне средине, екологије, одрживог развоја, климатских промена или обновљивих извора енергије. Циљна група су млади истраживачи – мастер дипломци (уз услов да је диплома стечена у последње три године или мастер студенти при крају студија) или студенти докторских студија, грађани Србије, са знањем енглеског/немачког језика.

  Документа потребна за онлине пријаву на конкурс су: биографија, предлог пројекта (до 3 стране са описом проблема, методологијом рада и очекиваним резултатима), копије диплома, писмо препоруке од универзитетског професора, сертификат или потврда о знању немачког и енглеског језика.

  Рок за пријаву је 01.08.2019, а почетак стипендије је 01.02.2020. године.

  Више информација на:
  https://www.dbu.de/2910.html
  https://www.dbu.de/2909.html

  Контакт особа:
  др Ана М. Петровић
  Координатор DBU програма стипендија за Србију и Мреже DBU стипендиста Србије
  https://www.facebook.com/MrezaDBUStipendistaSrbije/
  e-mail адреса: borisavljevic.ana@gmail.com