+

Međunarodni projekti i konferencije

Organizovan je Prvi međunarodni kongres šumarstva na Šumarskom fakultetu u Beogradu pod sloganom – „Budućnost sa šumama“, 2010.

Nastavljene su aktivnosti u okviru naučnog projekta između Kine i Srbije, čiji su nosioci Institute of Soil and Water Conservation i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu;

Organizovana je međunarodna naučna konferencija „Land Conservation- LANDCON 2012.“, uz učešće predstavnika 12 zemalja, uz podršku World Association of Soil and Water Conservation (WASWC), International Sediment Initiative (ISI-UNESCO), World Association for Sedimentation and Erosion Research (WASER) i European Society for Soil Conservation (ESSC);

U periodu od 2009.-2012. godine je realizovan drugi ciklus međunarodnih FOPER master studija na engleskom jeziku, pod nazivom FOPER II. Rezultat programa je 20 diplomiranih master inženjera u oblasti Šumarske politike i ekonomike, dok je i zvanična akreditacija ovog programa završena u okviru drugog ciklusa.

Potpisan je ugovor i započete aktivnosti na realizaciji projekta ID: WOOD (Project SEE/D/0227/1.2/X), uz učešće 15 evropskih partnera, među kojima je i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu. Projekat se finansira sredstvima IPA fonda.

Šesti godišnji sastanak Konferencije dekana šumarskih fakulteta Evrope (udruženja ConDDEFFS) organizovan je u Vrnjačkoj Banji i na Goču u 2014. godini. Učesnici dekani šumarskih fakulteta iz 12 zemalja, a tema sastanka internacionalizacija u oblasti visokog obrazovanja.

Međunarodna konferencija na temu pošumljavanja pod nazivom „Reforestation Challenges“ organizovana je na Šumarskom fakultetu u Beogradu u junu, 2015. u organizaciji Fakulteta i organizacija IUFRO i REFORESTA.

Prva međunarodna Šumarska studentska konferencija u Srbiji, organizovana je na Šumarskom fakultetu u Beogradu u septembru 2015. pod sloganom „Izazovi i opasnosti za savremeno šumarstvo – nove snage“

Šumarski fakultet u Beogradu je partner na projektu DIABOLO, jednom od pionirskih istraživačkih projekata programa „Horizon 2020 Societal Challenges“. Očekivani rezultati, pored ostalog, jesu i tačniji, harmonizovani i pravovremeno distribiurani podaci o šumskim resursima kroz mrežu saradnje Evropskih nacionalnih inventura šuma (ENFIN). Prof dr Damjan Pantić i MSc Dragan Borota aktivno su učesvtovali na godišnjem skupu DIABOLO projekta i ENFIN mreže održanom u Beču, u periodu 3-5 maja 2017. god.

Šumarski fakultet je učesnik na međunarodnom projektu Erasmus+ Ka2 Izgradnja kaspaciteta u području visokog obrazovanja pod nazivom Western Balkan Academic Education Evolution and Professional’s Sustainable Training for Spatial Data Infrastructures – BESTSDI. Projekat se bavi najnovijim dostihnućima u oblasti upotrebe i deljenja geo-prostornih podataka. U njemu učestvuje 12 zemalja iz regiona, a u Srbiji njime rukovodi prof. dr Milorad Janić. Jedan od ishoda ovog projekta će biti formiranje studentske računarske laboratorije za GIS i njeno opremanje najsavremenijom kompjuterskom opremom i softverima.

Takođe, nastavnici odseka TMP su učesnici projekta FORESDA – „Forest-based cross sectoral value chains fostering innovation and competitiveness in the Danube Region“ (Transformacija i jačanje konkurentnosti drvne industrije), što je međunarodni projekat koji se finansira iz sredstava Evropske Unije u okviru programa: Interreg – Danube Transantional Programme (broj projekta DTP1-383-1.1). Projekat je zvanično počeo 1. januara 2017.god. i traje 30 meseci, a u njegovu relaizaciju su uključene relevantne institucije iz 9 zemalja (Nemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hecegovina, Mađarska, Ruminija i Srbija) koje su direktno ili indirektno povezane sa sektorom drvne industrije. Kontakt osoba je dr Nebojša Todorović.