+

Cvećarstvo enterijera

Šifra predmeta: PA4733
Studijski program: Pejzažna arhitektura
Vrsta i nivo studija: Osnovne akademske studije
Saradnici:
Status predmeta: Obavezni
Broj ESPB: 5
Uslov: Cvećarstvo

Teorijska i praktična znanja u oblasti korišćenja saksijskih cvetnih vrsta i rezanog cveća koje se koriste za biodekoraciju enterijera. Poznavanje njihovih ekofizioloških i morfoloških karakteristika, osnovni principi nege i gajenja.

Sposobnost za samostalnu primenu stečenih znanja u oblasti biljne dekoracije enterijera i proizvodnje u zaštićenom prostoru, gajenju i negovanju.

Predavanja: Uvod (istorijat, cilj i značaj predmeta) – Najvažnije vrste saksijskih kultura – lisno dekorativnih, njihove ekofiziološke, biološke i morfološke karakteristike, uslovi gajenja i nege, upotrebna vrednost u pejzažnoj arhitekturi i hortikulturi; Najvažnije vrste saksijskih kultura – cvetno dekorativne, njihove ekofiziološke, i morfološke karakteristike, uslovi gajenja i nege i upotrebna vrednost u pejzažnoj arhitekturi i hortikulturi; Najvažnije vrste lukovičastog i gomoljastog cveća. Sukulente, njihova upotreba i gajenje. Najvažnije vrste za proizvodnju rezanog cveta u zaštićenom prostoru, način i uslovi transporta, povećavanje trajnosti. Korišćenje saksijskih cvetnih kultura u različitim uslovima i tipovima enterijera.

Drugi oblici nastave DON: Obuhvataju sve vrste predviđene programom predavanja a izvode se putem očigledne nastave uz upotrebu svežeg i suvog herbarskog materijala i obilaskom biljaka na terenu; Praktično upoznavanje sa morfološkim karakteristikama saksijskih lisno dekorativnih kultura; cvetno dekorativnih kultura; lukovičastog i gomoljastog cveća, sukulentnih i dr. biljaka.  Praktično upoznavanje sa morfološkim karakteristikama cvetnih kultura za proizvodenju rezanog cveta. Upoznavanje sa objektima zaštiđenog prostora neophodnih za primenu savremenih tehnologija proizvodnje cvetnih kultura. Upoznavanje sa vrstama koje se koriste za biodekoraciju enterijera kao i proizvodnju rezanog cveća, njihovih ekofizioloških, bioloških i morfoloških karakteristika, osnovi procesa proizvodnje i načina primene i plasmana.