+

Štetočine ukrasnih biljaka

Šifra predmeta: Š2422B
Studijski program: Šumarstvo
Vrsta i nivo studija: Osnovne akademske studije
Saradnici:
Status predmeta: Izborni
Broj ESPB: 4
Uslov: Položeni ispiti iz Botanike i Dendrologije

Cilj ovog kursa je da se studenti upoznaju sa štetočinama drveća žbunja i cveća u rasadnicima, parkovima, drvoredima i gradskim baštama. Studenti se upoznaju sa najvažnijim štetočinama životinjskog porekla (nematode, puževi, grinje, insekti, sitni glodari), koje ugrožavaju zdravlje i funkcionalnost zelenih površina u gradovima.

Osposobljenost studenata da prepoznaju simptome štetočina i preporuče mere zaštite ukrasnih biljaka od štetočina.

Teorijska nastava: Uvod: značaj štetočina životinjskog porekla na urbanim zelenim površinama. Uloga i značaj štetočina ukrasnih biljaka u objektima za proizvodnju (rasadnici, staklenici i plastenici). Definisanje pojma štetočina i njihova sistematska klasifikacija (nematode, puževi, grinje, insekti, sitni glodari). Upoznavanje sa biologijom i ekologijom štetočina ukrasnih kultivara (Acer, Tilia, Fraxinus, Platanus, Quercus, Spiraea, Hibiscus, Abies, Chamaecyparis, Picaea, Pinus, Taxus, Thuja i odabranih kultivara perena) i metodama zaštite.

Praktična nastava: Praktična obuka studenata da prepoznaju simptome štetočina ukrasnih biljaka u rasadnicima i parkovima. Upoznavanje studenata sa metodama sakupljanja, pakovanja i konzerviranja štetnih organizama. Praktično vežbanje vizuelne ocene zdravstvenog stanja drveća i žbunja.Upoznavanje sa tehnikama primene i metodame kontrole efikasnosti zoocida.

Drugi oblici nastave – laboratorijske vežbe: identifikacija štetnih organizama.