+

Korišćenje nedrvnih šumskih proizvoda

Šifra predmeta: Š3630
Studijski program: Šumarstvo
Vrsta i nivo studija: Osnovne akademske studije
Saradnici:
Status predmeta: Obavezni
Broj ESPB: 2
Uslov: Bez uslova

Pružanje potrebnih teorijskih praktičnih i drugih stručnih znanja iz problematike korišćenja nedrvnih šumskih proizvoda. Pored toga, cilj predmeta je da afirmiše ostale (nedrvne) šumske proizvode čiji je značaj veoma veliki u ljudskoj ishrani ili za ishranu stoke ili divljači, u farmaceutskoj ili hemijskoj industriji.

Student treba da stekne znanja o asortimanu proizvoda koji se mogu očekivati iz šuma, klasifikaciju proizvoda, pojavne oblike na tržištu kao i znanja o značaju svakog od proizvoda

Teorijska nastava: Klasifikacija  proizvoda šuma. Teorijske osnove smolarenja. Korišćenje kore, lišća i četina. Sokovi iz drveta (hemijski sastav, stvaranje, raspored u drvetu). Sakupljanje šumskih plodova, semena.  Jestivo seme i plodovi.  Sakupljanje lekovitog, začinskog, aromatičnog, medonosnog i jestivog bilja.  Biljne vrste i njihovi delovi koji mogu da posluže kao hrana. Otrovno bilje. Način sakupljanja, transport, skladištenje sušenje.  Komercijalno značajne jestive gljive.  Otrovne gljive. Hranljiva vrednost gljiva. Načini sakupljanja, manipulacija, termička obrada, sušenje, skladištenje i dr. Šumska paša; lisnik; stelja. Korišćenje mineralnih sastojaka tla. Proizvodi pčelarstva. Korišćenje animalnih proizvoda za: ishranu,  farmaceutske svrhe, industriju kože i konfekcije, potrebe kućne radinosti i uređenje enterijera.