+

Размене и посете студената, наставног и истраживачког особља на међународном нивоу

Шумарски факултет је у јуну 2014. године угостио групу од десет студената и два професора шумарства са Московског државног универзитета шумарства, који су боравили у студијској посети наставној бази на Гочу у трајању од 10 дана, где су имали прилике да похађају предавања наших професора са одсека за шумарство, која су посебно била организована за ту прилику.

У јулу 2015. године организована је посета 8 студената и 2 професора одсека за шумарство Шумарског факултета у Београду Московском државном универзитету шумарства у трајању од 10 дана.

У септембру 2015. године 2 студента основних, 2 студената мастер студија и 3 професора одсека за ТМП су учествовали на Првој студентској конференцији у оквиру међународног студентског пројекта „Innovation School Sprungbrett“ у Биел-у, Швајцарска, на коме су представљени завршни и мастер радови студената и стечена знања у области технологија и дизајна намештаја и производа од дрвета.

Шумарски факултет у Београду је у мају 2013. године угостио групу од 40 студената и 10 наставника са Шумарског факултета Универзитета Сулејман Демирел из Испарте, Турска. Током једнодневне посете организована је посета Арборетуму факултета и Шумској управи на Авали, а покренута је и иницијатива о сарадњи два факултета.

У 2015. години, група од двадесет студената и 4 професора одсека за Еколошки инжењеринг боравила је у посети Технолошком универзитету из Брна, где су се упознали са њиховим радом и бројним примерима из праксе у области заштите земљишта и вода.

Сарадња из 2015. године се наставила и четири године за редом се узастопно одвија билатерлна размена мастер студената смера Еколошки инжењеринг у заштити земљишта и вода и Техничко-Технолошког Универзитета из Брна, Република Чешка, у оквиру које групе од 10 студената и 6 наставника са сваке стране бораве у узајамним посетама током мастер теренске наставе која се одвија у Србији и Републици Чешкој и у Србији, под вођством проф. др Миодрага Златића.

Трећа конференција Светске организације за заштиту земљишта и вода (WASWAC) oдржaнa je oд 22. дo 26. aвгустa 2016. на Шумарском факултету у Бeoгрaду и у просторијама хотела Шумадија.На скупу је учествовало више од 200 учесника из 33 земље широм света. Глaвнa тeмa су били нови изазови и стратегије у овој области. Oргaнизaтoри су Светска организација за заштиту земљишта и вода (WASWAC) и Шумaрски фaкултeт (Унивeрзитeт у Бeoгрaду). У оквиру програма организоване су екскурзије у Лeпeнски вир и Рaдмилoвaц (oглeднo дoбрo Пoљoприврeднoг фaкултeтa). Председник организационог одбора је проф. др Миодраг Златић.

Господин Bruce Noble, директор Националног Парка Black Canyon (Колорадо, САД) одржао је 16.06.2017. предавање у амфитеатру Шумарског факултета Универзитета у Београду, на коме је представио начин рада и управљања у заштићеном подручју овог националног парка. После дискусије на тему предавања са предавачима са Шумарскоф факултета делегација америчке амбасаде и господин Noble су обишли Арборетум и кампус Факултета. Осим тога, током посете организован је сусрет тима овог америчког националног парка са представницима националног парка Тара у просторијама Шумарског факултета ради размене искустава.

Крајем 2016. године је преко Ректората Универзитета у Београду Шумарском факултету у Београду стигао позив за успостављање сарадње са Североисточног универзитета шумарства из Харбина (Кина). Том приликом су размењене електронске брошуре које представљају садржаје доступне на факултетима, као и програм овог кинеског универзитета за стипендирање студената из иностранства.

Крајем 2016, Шумарски факултет је посетила делегација Универзитета Northwest A&F University из области Шенси (Кина). Циљ посете декана и продекана Колеџа за природне ресурсе и животну средину (College of Natural Resources and the Environment) је била да се испитају могућности похађања докторских и мастер студија на поменутом кинеском универзитету које донира кинеска влада (CSCprogram), органозовање радних састанака са наставним особљем и студентима, дискусија о укључивању професора Универзитета у Београду у наставу, интервју са студентима и писање предлога сарадње. Контакт особа за ову сарадњу је проф. др Миодраг Златић.

Делегација Шумарског факултета са Универзитета у Истанбулу, посетила је Шумарски факултет 19.05.2017. у оквиру своје посете Шумарским факултетима на Балкану. Том приликом је представљен програм могућих видова сарадње (размена професора и студената, пројекти, конференције, итд.), а партнерима из Турске је подељена информативна брошура о раду Шумарског факултета на енглеском језику. После кратког представљања особље са кореспондирајућих одсека и катедри на два факултета окупило се у холу факултета ради повезивања и размене контаката.

У августу 2017, у финалу Азиjскoг тaкмичeњa у дигитaлнoм мoдeлoвaњу: Asian Digital Modeling Contest – ADMC 2017, у Токију (Јапан) , као један од 11 радова из целог света, одабран је рад др Биљане Јовић, доцента Шумарског факултета Универзитета у Београду, „Павиљон Краљице Наталије“ (Natalia Ramonda Pavillion), који представља биомиметички 3Д модел инспирисан цветом Ramonda natalie P&P, такође приказан на изложби Азијског форума графичких наука (AFGS 2017). Toм приликoм je иницирaнa сaрaдња са Универзитетом технологије из Токија (University of Technology (TUT) ), која се тренутно одвија на нивоу писања заједничких радова за часописе и конференције, са намером да се прошири и на друге видове сарадње између две институције.

У октобру 2017, Шумарски факултет је посетила делегација Националног Шумарског Центра из града Зволена у Словачкој, који се састоји од 4 института. У дeлeгaциjи су били дирeктoр нaциoнaлнoг цeнтрa – др Ľубoш Хaлвoň сa дирeктoримa институтa: др Mилaн Сaрвaш (Institute for Forest Consulting and Education Zvolen, NFC-IFCE Zvolen), Dr. Ing. Tomáš Bucha (Forest Research Institute Zvolen, NFC-FRI Zvolen) и дирeктoркa института за шумске ресурсе (Institute for Forest Resources and Information Zvolen, NFC-IFRI Zvolen. Том приликом је договорен рад на остваривању сарадње две институције.

У октобру 2017. је у оквиру пројекта са циљем реинтродукције јелена под називом SRBREDDEER одржан скуп са међународним учешћем у Краљеву. Руководилац пројекта и скупа је проф. др Драган Гачић. Поред учесника из региона, односно из Хрватске, и Словеније, на скупу је учествовао истакнути италијански зоолог Марко Аполонио, са Универзитета Сасари у Италији, који је након овог скупа обезбедио изузетно вредну дoнaциjу 70 грла јеленске дивљачи која ће бити реинтродукована на одабране локалитете у Србији из италијанског националног парка „Foreste Casentinesi”.

У новембру 2017. проф. др Драган Гачић је био организатор другог међународног састанка о дивљој свињи, али и другим двопапкарима (WILDBOAR MEETING), организације EUROUNGULATES, чији је Шуамрски факултет члан, а који је одржан у ловном објекту фазанерије на Убу. Састанку је присуствовало 26 учесника из 16 земаља, односно из Литваније, Русије, Мађарске, Шпаније, Италије, Аустрије, Белгије, Словеније, Србије, итд.

У оквиру програма размене ERASMUS+ уговорена је посета наставног и административног особља са Шумарског факултета, Универзитету у Источној Финској, односно Шумарском факултету, за период 25.-31. марта 2018. Циљ посете ће бити продубљивање и наставак започете сарадње, као и повезивање са наставним и административним особљем из Финске, које ће у току трајања овог програма имати прилику да узврати посету Србији до 31. јула 2018. Контакт особа у вези са овом сарадњом је др Катарина Лазић.