+

Katedra za planiranje i projektovanje u pejzažnoj arhitekturi

šef Katedre: dr Nevena Vasiljević
zamenik šefa Katedre: dr Biljana Jović
sekretar Katedre: dipl. inž. Suzana Gavrilović

Razvoj Katedre:

Katedra za planiranje i projektovanje u pejzažnoj arhitekturi se razvijala paralelno sa razvojem studijskog programa pejzažne arhitekture na Šumarskom fakultetu.
Nakon osnivanja Odseka za pejzažnu arhitekturu 1960. godine, koji je tada nosio naziv Odsek za ozelenjavanje naselja, započeo je i razvoj katedri u okviru Odseka.

U početku je fokus Katedre bio u oblasti Projektovanje u pejzažnoj arhitekturi. Razvojem i promenom pristupa oblastima pejzažne arhitekture razvijala se i delatnost Katedre. Katedra je menjala i svoj naziv: počev od Katedre za projektovanje parkova, preko Katedre za projektovanje zelenih površina, pa do Katedre za planiranje i projektovanje u pejzažnoj arhitekturi. U početku je ključna oblast Katedre bila oblast projektovanja, a kasnije i planiranje u pejzažnoj arhitekturi. Na Katedri su se razvijali predmeti koji su deo tih oblasti ili su u funkciji planiranja i projektovanja u pejzažnoj arhitekturi.

Veliki doprinos razvoju oblastima Katedre dali su profesor Lazar Pribić, nastavnik nekadašnjeg predmeta Projektovanje parkova, zatim doajen pejzažne arhitekture u Srbiji Stevan Milinković, profesor na predmetima Projektovanje parkova i Uređivanje predela, a kasnije i Vladimir Macura, profesor Urbanizma. U razvoju Katedre, praktično od njenog osnivanja, značajan doprinos su dale i Ljiljana Vujković i Jasminka Cvejić, najpre asistenti a zatim i profesori u okviru predmeta Projektovanje parkova i Planiranje i uređivanje predela.