+

Studenti za decu

“TVOJ ŽIVOT SU TVOJA DELA-BEOGRAD”

Ekološka manifestacija “Tvoj život su tvoja dela-Beograd” Održanaje u petak 19.10.2019. godine sa početkom u 12:00 i trajanjem do 20:00.
Realizator je bio: Udruženje studenata Šumarskog fakulteta
Pod pokroviteljstvom: akcija “Šta Nam Teško”projekat “Mladi suzakon” –Mladi istraživači Srbije, Pokret gorana Vojvodine, Narodni parlament, Centar za građansko delovanje i taj projekat jesu finansiran od strane ministarstva za Sport i omladinu Republike Srbije. Kao i uz pomoć partnera i prijatelja manifestacije:
Turističko-sportska organizacija Čukarice, Studentski parlament Univerziteta u Beogradu, Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, Studentski parlament Šumarskog fakulteta, Klub istraživača Šumarskog fakulteta, rasadnik Omorika, SORAS. I preko 50 volontera studenata Univerziteta u Beogradu
Manifestacija se sastojala iz: dve kreativne ekoradionice, jednom edukativnom radionicom, jednom izložbom i jednom eksperimentalnom radionicom.
Radionice su bile:

1. Reciklažna radionica:
Na ovoj radionici su deca sa studentima, od reciklažnog materijala pravili razne figure i oblike koje su kasnije izložili roditeljima. Takođe su naučili šta je to reciklaža i kako se može i na koji način reciklirati.

2. Eko umetnička radionica:
Na ovoj radionici deca su dobila zadatak da nacrtaju prirodu i svoje okruženje kako oni to vide. Nakon završetka crteža sa studentima su pričali na temu prirode i ekologije. Podizanje ekološke svesti i kreativnosti kod dece. Gotove crteže deca su nosila kući za uspomenu a neka su ostavila za izložbu.

3. Edukativna radionica o životinjama, biljkama i drveću
Na ovoj radionici deca i stariji su mogli da vide kotur od drveta Bor munika koje je staro 373 godine i posetioci su mogli da se upoznaju sa naukom koja se zove Dendrohronologija odnosno sticanje znanja o klimi u određenoj godini na osnovu karakteristika godova, pored toga bili su prikazani bitni događaji u određenoj starosti drveta i slikovito je prikazano tako što je u pravi god ubodena igla sa natpisom rođenja poznatih ličnosti ili poznatih pronalazaka, Parogove od jelena i od srndaća gde su uočili razliku između jelena i srndaća. Imala je jedna igra za najmllađe gde su deca trebala da poređaju životinje i druge organizme u odnosu na deo drveta na kome žive. Imala je i mapa sa slikama zaštićenih pojedinačnih stabala u Beogradu koju su posetioci mogli da pokušaju da pogode mesta na kojima se nalaze ta stabla na osnovu fotografija. Takođe su bili izloženi koturovi (isečci) od više različitih vrsta drveća na osnovu koje su posetioci mogli da nauče nešto više o različitom tempu rasta kod različitih vrsta drveta.

4. Edukativna izložba o klimatskim promenama
Na ovoj izložbi posetioci su mogli da vide fotografije i zanimljive činjenice o njima. Izložba je bila sačinjena iz 3 dela 1. deo je bio UZROČNICI KLIMATSKIH PROMENA : SO2-Zagađenje vode- Divlje deponije-Obešumljavanje-Kisele kiše itd.
2. deo je bio PRIRODA U OPASNOSTI: Požari-Poplave-Izumrle vrste životinja
3. deo je bio IDEALNA REŠENJA: Pošumljavanje-Čišćenje-Solarna energija-Geotermalna energija-Vetro energija itd.

5. Eksperimentalna radionica
Na ovom delu su se nalazila 2 video pulta na prvom je bio snimak lepih pejzaža Srbije i sa prijatnom muzikom. Nakon odgledanog videa posetioci bi dobili papirić na kome je bilo pitanje “Kako se osećate nakon odgledanog klipa?” od 1 do 10 (1 loše- 10 odlično) Posetioci bi zaokružili željeni broj , ubacili papirić u kutiju i nastavili ka video pultu br 2. Na tom video pultu sve je isto kao i kod prvog s tim što je video drugačiji i pokazuje drugu stranu Srbije, onu prljaviju i ne tako lepu. Uz dramatičnu muziku. Nakon tog odgledanog filma takođe dolazi do ocenjivanja.

Ovaj eksperiment je prošlo 89 posetioca uzrasta (od 8 do 72 godina) i rezultati su sledeći:
1 VIDEO PULT (Lepa Srbija)
OCENA: 9,51

2 VIDEO PULT (Druga strana Srbije)
OCENA: 2,28

ZAKLJUČAK

Nakon realizacije manifestacije pod nazivom “Tvoj život su tvoja dela-Beograd” došli smo do okvirnih brojki kao što su:
Preko 200 dece uzrasta od (1-14 godina) je učestvovalo tokom celog danana manifestaciji
Preko 50 studenata je vodilo radionice od toga 20 brucoša, kojima je ova manifestacija prva javna stvar i time su dobili dosta iskustva.
Dosta sugrađana opštine Čukarica je prisustvovalo i imali su dosta pitanja a mi isto toliko odgovora. Takođe su rekli da je manifestacija “Tvoj život su tvoja dela-Beograd” jedna od NAJVEĆIH i NAJPOSEĆENIJIH manifestacija koja je realizovana na platou ispred OŠ “Josif Pančić”

Glavni zaključak je da su deca naučila dosta novih stvari, da su se oprobali u raznim kreativnim stvarima. Takođe su i stariji naučili nešto novo i aktivno su učestvovali u radionicama i izložbama.
Smatramo da je manifestacija ovog tipa zdrava i da treba da se nastavi njena realizacija na drugim mestima.