+

Студенти за децу

“ТВОЈ ЖИВОТ СУ ТВОЈА ДЕЛА-БЕОГРАД”

Еколошка манифестација “Твој живот су твоја дела-Београд” Одржанаје у петак 19.10.2019. године са почетком у 12:00 и трајањем до 20:00.
Реализатор је био: Удружење студената Шумарског факултета
Под покровитељством: акција “Шта Нам Тешко”пројекат “Млади сузакон” –Млади истраживачи Србије, Покрет горана Војводине, Народни парламент, Центар за грађанско деловање и тај пројекат јесу финансиран од стране министарства за Спорт и омладину Републике Србије. Као и уз помоћ партнера и пријатеља манифестације:
Туристичко-спортска организација Чукарице, Студентски парламент Универзитета у Београду, Шумарски факултет Универзитета у Београду, Студентски парламент Шумарског факултета, Клуб истраживача Шумарског факултета, расадник Оморика, СОРАС. И преко 50 волонтера студената Универзитета у Београду
Манифестација се састојала из: две креативне екорадионице, једном едукативном радионицом, једном изложбом и једном експерименталном радионицом.
Радионице су биле:

1. Рециклажна радионица:
На овој радионици су деца са студентима, од рециклажног материјала правили разне фигуре и облике које су касније изложили родитељима. Такође су научили шта је то рециклажа и како се може и на који начин рециклирати.

2. Еко уметничка радионица:
На овој радионици деца су добила задатак да нацртају природу и своје окружење како они то виде. Након завршетка цртежа са студентима су причали на тему природе и екологије. Подизање еколошке свести и креативности код деце. Готове цртеже деца су носила кући за успомену а нека су оставила за изложбу.

3. Едукативна радионица о животињама, биљкама и дрвећу
На овој радионици деца и старији су могли да виде котур од дрвета Бор муника које је старо 373 године и посетиоци су могли да се упознају са науком која се зове Дендрохронологија односно стицање знања о клими у одређеној години на основу карактеристика годова, поред тога били су приказани битни догађаји у одређеној старости дрвета и сликовито је приказано тако што је у прави год убодена игла са натписом рођења познатих личности или познатих проналазака, Парогове од јелена и од срндаћа где су уочили разлику између јелена и срндаћа. Имала је једна игра за најмллађе где су деца требала да поређају животиње и друге организме у односу на део дрвета на коме живе. Имала је и мапа са сликама заштићених појединачних стабала у Београду коју су посетиоци могли да покушају да погоде места на којима се налазе та стабла на основу фотографија. Такође су били изложени котурови (исечци) од више различитих врста дрвећа на основу које су посетиоци могли да науче нешто више о различитом темпу раста код различитих врста дрвета.

4. Едукативна изложба о климатским променама
На овој изложби посетиоци су могли да виде фотографије и занимљиве чињенице о њима. Изложба је била сачињена из 3 дела 1. део је био УЗРОЧНИЦИ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА : СО2-Загађење воде- Дивље депоније-Обешумљавање-Киселе кише итд.
2. део је био ПРИРОДА У ОПАСНОСТИ: Пожари-Поплаве-Изумрле врсте животиња
3. део је био ИДЕАЛНА РЕШЕЊА: Пошумљавање-Чишћење-Соларна енергија-Геотермална енергија-Ветро енергија итд.

5. Експериментална радионица
На овом делу су се налазила 2 видео пулта на првом је био снимак лепих пејзажа Србије и са пријатном музиком. Након одгледаног видеа посетиоци би добили папирић на коме је било питање “Како се осећате након одгледаног клипа?” од 1 до 10 (1 лоше- 10 одлично) Посетиоци би заокружили жељени број , убацили папирић у кутију и наставили ка видео пулту бр 2. На том видео пулту све је исто као и код првог с тим што је видео другачији и показује другу страну Србије, ону прљавију и не тако лепу. Уз драматичну музику. Након тог одгледаног филма такође долази до оцењивања.

Овај експеримент је прошло 89 посетиоца узраста (од 8 до 72 година) и резултати су следећи:
1 ВИДЕО ПУЛТ (Лепа Србија)
ОЦЕНА: 9,51

2 ВИДЕО ПУЛТ (Друга страна Србије)
ОЦЕНА: 2,28

ЗАКЉУЧАК

Након реализације манифестације под називом “Твој живот су твоја дела-Београд” дошли смо до оквирних бројки као што су:
Преко 200 деце узраста од (1-14 година) је учествовало током целог данана манифестацији
Преко 50 студената је водило радионице од тога 20 бруцоша, којима је ова манифестација прва јавна ствар и тиме су добили доста искуства.
Доста суграђана општине Чукарица је присуствовало и имали су доста питања а ми исто толико одговора. Такође су рекли да је манифестација “Твој живот су твоја дела-Београд” једна од НАЈВЕЋИХ и НАЈПОСЕЋЕНИЈИХ манифестација која је реализована на платоу испред ОШ “Јосиф Панчић”

Главни закључак је да су деца научила доста нових ствари, да су се опробали у разним креативним стварима. Такође су и старији научили нешто ново и активно су учествовали у радионицама и изложбама.
Сматрамо да је манифестација овог типа здрава и да треба да се настави њена реализација на другим местима.