+

Industrijska proizvodnja lekovitog bilja

Šifra predmeta: MŠ1102
Studijski program: Šumarstvo
Vrsta i nivo studija: Master akademske studije
Saradnici:
Status predmeta: Obavezan
Broj ESPB: 7
Uslov:

Osnovni cilj predmeta je da se budući stručljaci, inženjeri  šumarstva upoznaju sa značajem, načinom i tehnologijama proizvodnje šumskog i lekovitog bilja.

Osnovni ishod predmeta je da  budući stručljaci

Teorijska nastava:

Istorijat razvoja Industrijske proizvodnje i lekovitog bilja. Značaj savremene proizvodnje industijskog lekovitog bilja u svetu i kod nas. Prirodni uslovi staništa za plantažnu proizvodnju. Prinosi i efekti.  Metode proizvodnje generativnim putem iz semena  (sakupljanje, setva, metode stratifikacije); vegetativnim putem (iz rizoma, krtole, stolona, lukovica, deljenjem korena, kulturom tkiva). Tehnologija proizvodnje: gajenje na otvorenom, u plastenicima, u  kontejnerima. Obrada zemljišta. Nega, tretman, preventiva. Nega (pikiranje, popunjavanje praznih mesta, prašenje, okopavane, proređivanje). Preventiva (zaštita od bolesti i štetočina). Zalivanje (kap po kap, površinsko zalivanje, zalivanje putem raspršivača itd). Prihranjivanje: a) organskim đubrivima (stajnjak, kompost, treset, zeleno đubrivo i humus); b) mineralnim đubrivim (azotnim, fosvornim, kalijumovim i kalcijumovim). Novi trendovi u proizvodnji. Korišćenje polimera-organskog porekla.

Uvođenje novih vrsta i novih sorti lekovitih biljaka u plantažnu proizvodnju.

Praktična nastava:

Praktična nastava se odvija kroz rad sa studentima u: a)  laboratorijama za semenarstvo i botaniku;  b) u rasadnicima i staklenicima. Studenti će se kroz praktični rad upoznati sa novim trendovima i tehnologiojama u Industrijskoj proizvodnji lekovitog bilja