+

Plantažna proizvodnja lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja

Šifra predmeta: DM11121B
Studijski program: Šumarstvo - Podmodul 1.1.Semenarstvo, rasadničarstvo i pošumljavanje
Vrsta i nivo studija: Doktorske studije
Saradnici:
Status predmeta: Izborni
Broj ESPB: 8
Uslov: Završene osnovne akademske studije Šumarskog fakulteta

Osnovni cilj predmeta je da se budući doktoranti upoznaju sa značajem savremene plantažne proizvodnje lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja.

Stečeno znanje iz predmeta Plantažna proizvodnja lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja ima pored naučne i vrlo veliki praktikni (privredni) značaj.

Trendovi interesovanja o lekovitom, aromatičnom i začinskom bilju. Karakteristike lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja u plantažnoj proizvodnji. Značaj savremene proizvodnje lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja. Ekstrakti, delovi biljke za lečenje. Aromatičnost. Prirodni uslovi za plantažnu proizvodnju.  Kompatibilnost vrsta u odnosu na objektivne okolnosti prostora gde se podiže plantaža. Tehnologija proizvodnje. Nega, tretman, preventiva. Prinos, vezan za starost biljke (dvogodišnje, trogodišnje itd.) po ha. Plasman: kao poluproizvod, kao celokupna tehnološka zaokruženost od branja do krajnjeg proizvoda (eterična ulja, osušena droga). Faze razvoja i berba. Primena, prerada i upotreba.