+

Студентски живот

СТУДЕНТСКИ ПАРЛАМЕНТ

На Шумарском факултету је основан Студентски парламент у складу са Законом о високом образовању и Статутом Факултета. Студентски парламент је орган преко којег студенти остварују своја права и штите своје интересе на Факултету. Студенти, на овај начин, имају своје представнике у свим органима Факултета који доносе битне одлуке за живот и начин студирања студената на Факултету.

Органи Факултета у којима учествују представници Студентског парламента су: Савет Факултета, Наставно‑научно веће, Већа одсека, различите комисије итд.


ОРГАНИЗАЦИЈЕ СТУДЕНАТА

Организације студената на Шумарском факултету су: Академски клуб младих истраживача, Планинарско друштво Оморика, Ловачка секција, Спортска секција, Новинарска секција и редакција часописа „Бреза”, Фото кино клуб „Шумарац” и др.

Студенти Шумарског факултета имају и свој интернет форум Фагус ‒ www.fagus.org, а студенти ТМП oдсека и свој блог ‒ http://universityofbelgrade.blogspot.com


ЕКСКУРЗИЈЕ, ИЗЛЕТИ И СПОРТСКЕ АКТИВНОСТИ

Стицање знања најбоље је уз дружење, због чега се трудимо да заједно са студентима осмислимо екскурзије на којима упознајемо своју земљу, њену традицију, вредности и људе.
Студијске екскурзије организујемо и у иностранству како би на најбољи начин допринели развоју идеја, али и каријери својих студената.

Јачању духа и тела младих доприносимо и организовањем спортских активности и такмичења, закупом сала и терена, а радимо и на обнови сопствених тениских и спортских терена у оквиру факултетског комплекса.

ХУМАНОСТ И ОДГОВОРНОСТ

Студенти и запослени на Шумарском факултету својим активностима доприносе хуманијем и бољем друштву и конкретним деловањем исказују своју посвећеност заштити животне средине.

Факултет је реализовао 35 еколошких кампова, а учествује и у активностима Покрета горана Србије, акцијама пошумљавања и уређења простора.
На Факултету се најмање два пута годишње организују и акције добровољног давања крви.

СЛОБОДНО ВРЕМЕ

Арборетум Шумарског факултета представља колекцију дрвенастих и жбунастих врста намењених првенствено практичној настави, едукацији и инструкцији студената. Спомеником природе „Арборетум Шумарског факултета” представља заштићено подручје које се налази у оквиру самог Факултета, где студенти воле да проводе слободне тренутке између предавања у миру и природи.
http://arboretum.sfb.bg.ac.rs/


КОШУТЊАК

У близини Шумарског факултета налази се и парк-шума и градско излетиште Кошутњак, који је уједно и прелепи видиковац ка центру Београда и пријатно место за боравак у природи. Шума листопадног и четинарског дрвећа испресецана је многобројним стазама за рекреативне шетње. Спортско-рекреативни центар „Кошутњак” простире се на око 40 хектара, има игралишта за фудбал, атлетска такмичења, одбојку, кошарку, рукомет, пет отворених и један затворен базен. Располаже и трим‑стазом и уређеним смучарским површинама. За љубитеље скијања у Кошутњаку постоји летња и зимска ски-стаза. На Кошутњаку се налазе и камп „Кошутњак” и хотел „Трим” и више ресторана. Кошутњак је и популарно место за одржавање културних, забавних и музичких догађаја („Воxстоцк“, „Форест фест“, „Супернатурал“…). На обронцима Кошутњака се налази студентски дом


Кошутњак у оквиру кога се налази студентска менза и читаоница.
Студентски дом: http://www.sc.rs/sc/index.php?run1=31&run=dom
Студентска менза: http://www.sc.rs/sc/index.php?run1=44&run=restoran
Студентски центар „Кошутњак“: http://www.sc.rs/sc/index.php?run1=44&run=restoran

 

АДА

У близини Шумарског факултета, на реци Сави, у непосредној близини ушћа у Дунав, на удаљености од само 4 км од центра Београда, налази се полуострво Ада Циганлија. Обрасла густом листопадном шумом, прошарана пропланцима и ливадама, Ада је највеће, најлепше и најпосећеније излетиште, купалиште и одмаралиште у Београду.

Ада Циганлија је културно-забавни центар Београда, посебно у летњем периоду. Организују се бројне спортске, културне и забавне манифестације. Угоститељску понуду Аде чини више десетина ресторана, кафића и клубова. На улазу су паркинг-простор за хиљаду возила и марина у Чукаричком рукавцу, погодна за пристајање чамаца, јахти и мањих бродова. Посетиоцима Аде Циганлије стоје на располагању и продавнице, простори за пикник, куглана, мини-голф, кочије са коњима, туристички возић, педалине и сандолине за вожњу језером, као и еко-брод на електрични погон. Плажа око Савског језера је у целости уређена и опремљена неопходним инфрастуктурним објектима, па је једна од највећих и најлепших плажа на вештачким језерима у Европи. Језеро је погодно за пливање, веслање, кајак, ватерполо, скокове у воду, једрење на дасци и друге спортове, па је на њему одржано више светских и домаћих првенстава.

На Ади Циганлији има и преко 50 различитих спортских терена на отвореном, међу којима је и голф терен и жичара за скијање на води. Постоје фудбалски терен, тениски, рукометни, одбојкашки и кошаркашки терени, као и игралишта за бејзбол, рагби и хокеј на трави. Ту су и терени за одбојку на песку и аква сокер, а од екстремних спортова: банџи џамп, вештачка стена и пеинтбол.

Ада Циганлија: http://www.adaciganlija.rs/
Ада Сафари: http://www.adasafari.co.rs/


Корисни линкови:

Мапа града: http://www.planplus.rs/
Градски саобраћај: https://www.busplus.rs/
Општина Чукарица: http://www.cukarica.rs/
Спортски клубови општине: http://www.cukarica.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=25&Itemid=65&lang=lat