+

Centri/ Laboratorije

Laboratorija za ispitivanje iverica

Laboratorija za ispitivanje iverica nalazi se na Šumarskom fakultetu u Beogradu i akreditovana je za ispitivanje fizičkih, mehaničkih i hemijskih svojstava ploča iverica, vlaknatica i ploča od orjentisanog strend iverja (OSB). Rukovodilac laboratorije je prof. dr Milanka Điporović‑Momčilović.

Prateći trend razvoja industrije i tržišta ploča na bazi drveta u SFRJ, na Katedri hemijsko‑mehaničke prerade drveta formira se Laboratorija za iverice, vlaknatice i drvno‑plastične mase, koja 1980. godine postaje ovlašćena laboratorija od strane Saveznog zavoda za standardizaciju. Pod rukovodstvom prof. dr Jovana Miljkovića ova laboratorija je spremno dočekala period 80-ih godina i eskalaciju problema emisije formaldehida iz ploča na bazi drveta. Laboratorija se oprema aparaturama za ispitivanje sadržaja formaldehida po perforator metodi, te usvaja i postupak ispitivanja emisije formaldehida prema WKI metodi. Pored toga, Laboratorija pravi aparature za domaće fabrike iverica i šper-ploča, kompletira ih neophodim priborom, reaktivima i uz instruktažu osposobljava fabričko osoblje za poslove ispitivanja i praćenja emisije formaldehida iz njihovih proizvoda. Sve do kraja 90-ih ova laboratorija čini jedan od samo dva centra u SFRJ koji su pružali usluge ispitivanja sadržaja i emisije formaldehida iz ploča na bazi drveta.

Nakon 2000. godine Laboratorija menja ime u Laboratorija za ispitivanje iverica, koja 2003. godine dobija prvo rešenje o akreditaciji od strane Akreditacionog tela Srbije i Crne Gore. U periodu od 1995. do 2010. godine Laboratorija se snabdeva računarskom opremom, obnavlja i modernizuje svoj inventar laboratorijskih mernih uređaja. Tokom 2014. i 2015. godine Laboratorija dalje unapređuje odeljenje za ispitivanje sadržaja formaldehida perforatorskom metodom, te formira posebnu laboratorijsku jedinicu za izradu eksperimentalnih ploča na bazi drveta.

Zaposleni u rukovodstvu Laboratorije članovi su Komisije za ploče na bazi drveta Instituta za standardizaciju Republike Srbije, gde su svojim stručnim radom učestvovali na usaglašavanju domaćih i međunarodnih ISO standarda, dok poslednjih godina aktivno rade na prevođenju i preuzimanju Evropskih (EN) standarda iz ove oblasti.