+

Јелена Матић

Редовни професор
Телефон: +381 (11) 3053 835
Е-маил: jelena.matic@sfb.bg.ac.rs
Кабинет: 66
Консултације: консултације се одржавају сваког радног дана, а термин се заказује путем мејла: projektovanje@sfb.bg.ac.rs

Дипломирала је на Универзитету уметности у Београду, Факултет примењених уметности и дизајна, Одсек за дизајн ентеријера и намештаја, као и на Универзитету у Београду, Шумарском факултету, Одсек за обраду дрвета. Магистарски рад одбранила је на Универзитету уметности и дизајна „Burg Giebichenstein“, Факултет за дизајн, Одсек за унутрашњу архитектуру, Немачка.
Добитница је стипендије немачке Владе ‒ DAAD (2001‒2003), као и стипендије Републичке фондације за развој научног и уметничког подмлатка (1993‒1996).
На Шумарском факултету је запослена од 2004. године.
Мр Јелена Матић значајно улаже у додатно образовање и практичну обуку нове генерације пројектаната намештаја тако што активно промовише радове студената у земљи и иностранству, води домаће и међународне студентске радионице, а поред тога успоставља и контакте између младих стручњака и произвођача намештаја у региону. У периоду 2005‒2015. у раду са студентима и привредом су реализовани бројни пројекти, који су освојили скоро стотину награда, међу којима су и оне најпрестижније: Награда Салона архитектуре, Златни кључ Сајма намештаја у Београду, Награда Привредне коморе Београда, Награда УЛУПУДС-а. Међу признањима се посебно издваја пружено поверење компаније Симпо, која је 2010. године уврстила четири студентска комада намештаја у своју производњу.
Члан је: УЛУПУДС-а, Удружења ликовних и примењених уметника и дизајнера Србије (2001‒данас), Комисије за стандардизацију намештаја, Института за стандардизацију Србије (2007‒данас), Културне организације Миксер (2008‒данас), Међународне организације „Youth for understanding” (2010‒данас) и Међународне организације „Balkan design network” (2014‒данас).

Област истраживања

Пројектовање намештаја; одрживи дизајн; унутрашња архитектура.

Ужа научна односно уметничка област

Обликовање производа од дрветa