+

Jelena Matić

Redovni profesor
Telefon: +381 (11) 3053 835
E-mail: jelena.matic@sfb.bg.ac.rs
Kabinet: 66
Konsultacije: konsultacije se održavaju svakog radnog dana, a termin se zakazuje putem mejla: projektovanje@sfb.bg.ac.rs

Diplomirala je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, Odsek za dizajn enterijera i nameštaja, kao i na Univerzitetu u Beogradu, Šumarskom fakultetu, Odsek za obradu drveta. Magistarski rad odbranila je na Univerzitetu umetnosti i dizajna „Burg Giebichenstein“, Fakultet za dizajn, Odsek za unutrašnju arhitekturu, Nemačka.
Dobitnica je stipendije nemačke Vlade ‒ DAAD (2001‒2003), kao i stipendije Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka (1993‒1996).
Na Šumarskom fakultetu je zaposlena od 2004. godine.
Mr Jelena Matić značajno ulaže u dodatno obrazovanje i praktičnu obuku nove generacije projektanata nameštaja tako što aktivno promoviše radove studenata u zemlji i inostranstvu, vodi domaće i međunarodne studentske radionice, a pored toga uspostavlja i kontakte između mladih stručnjaka i proizvođača nameštaja u regionu. U periodu 2005‒2015. u radu sa studentima i privredom su realizovani brojni projekti, koji su osvojili skoro stotinu nagrada, među kojima su i one najprestižnije: Nagrada Salona arhitekture, Zlatni ključ Sajma nameštaja u Beogradu, Nagrada Privredne komore Beograda, Nagrada ULUPUDS-a. Među priznanjima se posebno izdvaja pruženo poverenje kompanije Simpo, koja je 2010. godine uvrstila četiri studentska komada nameštaja u svoju proizvodnju.
Član je: ULUPUDS-a, Udruženja likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (2001‒danas), Komisije za standardizaciju nameštaja, Instituta za standardizaciju Srbije (2007‒danas), Kulturne organizacije Mikser (2008‒danas), Međunarodne organizacije „Youth for understanding” (2010‒danas) i Međunarodne organizacije „Balkan design network” (2014‒danas).

Oblast istraživanja

Projektovanje nameštaja; održivi dizajn; unutrašnja arhitektura.

Uža naučna odnosno umetnička oblast

Oblikovanje proizvoda od drveta